Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

Europese Commissie: prik uit buitenland moet in CoronaCheck-app

CoronaCheck-app en het gele boekje Beeld © ANP / Nico Garstman

EU-burgers die zich in een andere lidstaat laten vaccineren tegen corona of een boosterprik halen moeten het bewijs daarvan in hun eigen coronareisapp terugzien. Tot dat oordeel komt de Europese Commissie.

Nederlanders die bijvoorbeeld in de buurlanden Duitsland of België een oppepprik laten zetten, zien het correcte aantal vaccinaties dat ze hebben gehad nu niet terug in hun CoronaCheck-app. Het dagelijks EU-bestuur stelt voor deze 'onpraktische' situatie aan te passen.

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders aan 'vaccintoerisme' doen, maar omdat Nederland aanvankelijk achter liep met het zetten van herhalingsprikken zochten Nederlanders hun heil over de grens. Zo ook Sabrina:

Sabrina rijdt van Weesp naar Duitsland voor booster: 'Liever prik, dan ic-bed'

02:19
Sabrina reed van Weesp naar Duitsland voor booster: "Liever een prik dan een ic-bed."

In december bleek bijvoorbeeld de vaccinatiegraad in Vaals, aan de Duitse grens, een stuk hoger te liggen dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd gedacht.

Bezorgdheid

Voor een bewijs van de buitenlandse prik hoeft de vaccintoerist alleen maar de corona-app van het gastland te downloaden. Daar wordt het vaccin met een QR-code in geregistreerd. Maar de prik wordt niet opgeslagen in de CoronaCheck-app.

Als ze op reis gaan hebben ze beide apps nodig om te tonen hoeveel prikken ze hebben gehad. Volgens het dagelijks EU-bestuur hebben 'bezorgde burgers' hierover aan de bel getrokken.

CoronaCheck
Lees ook:
CoronaCheck waarschuwt als je groene vinkje verloopt

In december gaf de GGD nog het advies géén boosterprikken over de grens te halen, omdat dit problemen met de registratie oplevert. De vaccintoeristen kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (ctb) krijgen voor binnenlands gebruik in de horeca bijvoorbeeld, maar niet voor het EU corona-reiscertificaat.

De Europese Commissie vraagt de lidstaten in te stemmen met aanpassing van de EU-wetgeving over het digitale corona certificaat. Dan kan ervoor worden gezorgd dat het juiste aantal vaccinaties, ook die van over de grens, in het door het thuisland uitgegeven corona-reiscertificaat worden opgeslagen.

Ergernis
Lees ook:
Ergernis over laat advies boosterprik voor jongeren: 'Heft in eigen hand genomen'