Ga naar de inhoud
Vervuiling in kaart

Inzet satellieten tegen plasticsoep stapje dichterbij: testopstelling werkt

ESA onderzoekt of plasticsoep uit de ruimte gevolgd kan worden. Beeld © ESA / P. de Maagt

Het gebruik van satellieten in de strijd tegen de plasticsoep in de wereldzeeën is een stapje dichterbij gekomen. Op een testlocatie in Delft onderzoekt de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) of de concentratie van plastic in oceanen gevolgd en gemeten kan worden met satellietbeelden. De eerste resultaten stemmen positief.

De tests zijn gedaan bij onderzoekscentrum Deltares in Delft. In een soort zwembad worden zeestromen en golfslag realistisch nagebootst. Met speciale apparatuur wordt onderzocht of de plasticsoep in de zeeën in kaart kan worden gebracht met satellietbeelden.

De eerste resultaten zijn positief en geven aanleiding om het project voort te zetten, zegt de onderzoeksleider van ESA Peter de Maagt. "We zien dat onze instrumenten kunnen waarnemen of er plasticafval in het water aanwezig is of niet. En ook wanneer de hoeveelheid toeneemt."

Satellieten
Lees ook:
Satellieten moeten het nieuwe wapen worden in de strijd tegen plastic in zee

Dat is al meer dan gehoopt werd, aldus de onderzoeker. Toch blijft hij voorzichtig: "We weten op dit moment nog niet zeker of we het plastic zelf waarnemen, of veranderingen in het wateroppervlak die worden veroorzaakt door afvaldeeltjes. Daarom is de volgende stap tests boven zee. Eerst met vliegtuigen en drones. Als dat goed uitpakt, willen we doorpakken naar satellieten."

Hoe ernstig het gesteld is met de plasticvervuiling in zee is goed te zien in deze video:

Treurig gezicht: plasticsoep voor de kust van Bali

01:24
Schokkende beelden van milieuvervuiling op Bali van de Britse duiker Rich Horner.

Vrachtwagen plastic per minuut

Volgens schattingen van deskundigen raken de oceanen jaarlijks vervuild met 10 miljoen ton plastic. Dat is te vergelijken met een vrachtwagenlading per minuut. Onderzoekers schatten dat ze van slechts 1 procent daarvan kunnen volgen waar het blijft. ESA hoopt dat satellieten kunnen helpen bij het in kaart brengen van de concentraties en bewegingen van de plasticsoep. Op die manier kan het plastic eenvoudiger worden opgeruimd.

In de film Planet Aqua, gepresenteerd door astronaut André Kuipers, legt ESA uit hoe de ruimtevaart behulpzaam kan zijn bij het watermanagement op aarde.

Plasticsoep

Meer dan de helft van de 9,2 miljard ton plastic die tot nu toe is geproduceerd, zo’n 5 miljard ton, is als afval op een vuilnisbelt gestort of in het milieu beland. Daarvan komt wereldwijd elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton terecht in de grote oceanen.

  • Noordelijke Atlantische Oceaan: 930 miljard stukjes
  • Zuidelijke Atlantische Oceaan: 297 miljard stukjes
  • Middellandse Zee: 247 miljard stukjes
  • Indische Oceaan: 1300 miljard stukjes
  • Zuidelijke Grote Oceaan: 491 miljard stukjes
  • Noordelijke Grote Oceaan: 1990 miljard stukjes

Bron: Plastic Atlas 2019

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore