Ga naar de inhoud
Drie nachtclubs vertellen

Tot in de ochtend feesten in de club: 'Medewerkers, dj's en jongeren staan te popelen'

Wat de nachtclubs betreft, moet feesten weer kunnen in Nederland. Beeld © ANP

Coronamaatregelen of niet: nachtclubs her en der in het land gaan zaterdag 12 februari open. Weer vrijuit dansen met elkaar, het moét gewoon kunnen, vinden ze. RTL Nieuws sprak drie deelnemers aan het protest. "Ben benieuwd wat Aboutaleb ervan gaat vinden."

De initiatiefnemers van de actie 'De nacht staat op' zien het liefst dat alle clubs in Nederland meedoen aan de actie. "We hebben heel veel goede reacties ontvangen", vertelt Pieter de Kroon, die ook eigenaar is van de Amsterdamse Chicago Social Club. 

"Nachtclubeigenaren hebben gedurende de coronacrisis regelmatig via Zoom bij elkaar gezeten om dingen te bespreken. Toen bij de laatste coronapersconferentie op 25 januari de nachtclubs niet eens werden genoemd, was de maat voor ons vol", zegt De Kroon. "Ik was bloedchagrijnig. Er wordt geen enkel perspectief gegeven."

Frustrerend

In landen om ons heen gaan nachtclubs gewoon open. In Nederland mag het niet. Om 22.00 uur moeten horeca-bedrijven dicht, en de anderhalvemeterregel geldt nog altijd. "Het is frustrerend. Nederlandse jongeren hebben dit nodig, het gaat slecht met hun mentale gezondheid. En je ziet steeds meer illegale feesten, waar het niet veilig is." 

De actie van brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs werd gisteren aangekondigd. Tientallen nachtclubs doen mee, en niet alleen in Amsterdam. Drie nachtclubs vertellen over hun situatie.

Poing in Rotterdam: 'Hopen dat Aboutaleb er voor open staat'

Voor Poing was er geen twijfel. "Dit is het juiste moment, we zien wat er in landen om ons heen gebeurt. Direct kreeg ik appjes van medewerkers en dj's dat ze staan te popelen mee te doen", vertelt woordvoerder Kris de Leeuw. In eerste instantie gaat Poing 12 februari open. "En hopelijk kunnen we daarna ook open blijven. Dat is wel de ambitie."

De club heeft plek voor 650 mensen en zal tot in de ochtend open zijn. "We sluiten pas als de winkels open gaan", lacht De Leeuw. "Ik hoop in de voorverkoop van de kaartjes af te zijn. Ze zijn gratis, het gaat niet om het geld. Ik sta toch een ton in de min. We willen een statement maken."

Er komt controle aan de deur. Hoe precies, moet De Leeuw nog overleggen. Hij is voorstander van 1G-beleid. "Ik denk gewoon dat testen heel belangrijk is om onze sector weer open te krijgen. We hebben eerder aangetoond veilig open te kunnen."

De Leeuw hoopt vurig dat ook andere clubs in Rotterdam open gaan. "Ik verwacht het ook. We doen dit ook om een discussie op gang te brengen. Het is gewoon frustrerend dat het nu al weer zo lang duurt."

En wat als er wordt gehandhaafd door de gemeente? "Tja, we zullen zien. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn ze beter af met de burgemeester dan wij hier in Rotterdam. Aboutaleb heeft wel eens bij ons gedanst, laten we hopen dat hij er voor open staat."

Fluor in Amersfoort: 'Enorme impact op jongeren in de stad'

Poppodium Fluor heeft nooit eerder meegedaan met protesten tegen het coronabeleid. "Maar ditmaal zijn we met de directeur om tafel geweest, en kwam heel snel naar voren dat het tijd is om ook onze stem te laten horen", zegt woordvoerder Robin Bekkers.

Fluor staat achter de argumenten van de organisatie. "Maar we zijn niet van plan om na 12 februari open te blijven. Het is wat ons betreft een eenmalig protest om te laten zien aan het kabinet dat we dit veilig kunnen doen."

Bekkers weet dat de coronacrisis enorme impact heeft op de jeugd. "Ik hoor veel verhalen uit de stad. Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van jongeren in Amersfoort. Die hebben het nachtleven nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen." 

Tot 5.00 uur in de ochtend is Fluor open voor 600 bezoekers, de toegang is gratis met Coronacheck-app. "We zijn al druk bezig met dj's enzo. Er zal voor ieder wat wils zijn. We doen dit echt eenmalig uit protest, zonder winstoogmerk. We willen er geen slaatje uitslaan."

Hoe Fluor om zal gaan met eventuele handhaving op het overtreden van de coronaregels, weet Bekkers niet. "Ik durf dat niet te zeggen nu, maar wij staan open voor communicatie."

Paradiso in Amsterdam: '12 februari was praktisch direct uitverkocht'

De laatste persconferentie van het kabinet is de druppel geweest, vertelt Jurry Oortwijn van Paradiso in Amsterdam. "Er wordt veel over theaters gezegd bijvoorbeeld, maar het nachtleven wordt compleet genegeerd. Er moet iets aan gebeuren nu."

"Lang konden we het begrijpen, de ziekenhuiscijfers logen er niet om. Maar nu is de situatie anders. Het is niet meer houdbaar dat je jongeren zo lang binnen laat zitten. Ik snap wel dat er zoveel illegale feesten zijn."

In landen als Denemarken, Portugal, Engeland kan het gewoon, benadrukt Oortwijn. En dat heeft gevolgen. "Onze sector staat er slecht op. Ook in de boekingen voor de toekomst zien we dat internationale artiesten ons gewoon overslaan."

De kaartverkoop begon gisteravond. Binnen een mum van tijd waren alle 1500 kaartjes (4 euro per stuk) uitverkocht. Tien dj's zullen in Paradiso draaien van 22.00 uur tot 6.00 uur.

Nét
Lees ook:
Nét hersteld, raak je weer besmet: met omikron lijkt het te kunnen

Paradiso is niet van plan om het alleen bij deze avond te houden. "We kunnen nog niet zeven nachten in de week open, we hebben daar ook onvoldoende personeel voor. Maar die week daarop zouden we het wel weer graag willen doen."

Volgens Oortwijn heeft de hele sector een personeelsprobleem. "Mensen die bij ons achter de bar werkten, werken nu bijvoorbeeld voor de GGD. Daar krijgen ze ook beter betaald. En technici zijn ook de afgelopen periode wat anders gaan doen. De vraag is of ze terugkomen."

De 12de zullen mensen alleen met geldige QR-code binnenkomen. "Dat kon eerder ook veilig bij ons, we zullen volgens 3G handhaven aan de deur. Dat zal vast gezeur opleveren, eerder weigerden we ook honderden mensen."

Of Paradiso bang is voor boetes? "Daar moeten we wel rekening mee houden. We moeten ook maar kijken hoe dit gaat vallen, het laatste woord is er nog niet over gezegd."

Maandag overleg met ministerie

Maandag gaat de sector in overleg met het ministerie van Economische Zaken. Dat gaat volgens het ministerie over 'input verzamelen om mee te nemen naar het volgende weegmoment voor het kabinet'. Een besluit over heropenen van het nachtleven wordt niet verwacht.

Ook initiatiefnemer van de actie Pieter de Kroon is daarbij. "Ik hoop dat we ze kunnen overtuigen van de noodzaak van het opengooien van het nachtleven." 

Coronaminister Ernst Kuipers zei vorige week nog in de Tweede Kamer te willen onderzoeken of de nachthoreca met het zogeheten 1G-beleid open zou kunnen.