Ga naar de inhoud
Moeder en zoon uit Giethoorn

'Weggepest Turks-Nederlands gezin niet gehoord door instanties'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een Turks-Nederlands gezin uit Giethoorn dat slachtoffer was van racistische pesterijen, is niet goed behandeld door het OM Oost-Nederland, de politie Oost-Nederland en de gemeente Steenwijkerland. De moeder en haar 15-jarige zoon werden bijna een jaar geconfronteerd met de treiterijen, maar hun noodkreten zouden slecht zijn behandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla, dat vandaag met beelden komt van volgens de makers 'racistische en vandalistische' incidenten. Een groep jongeren uit Giethoorn zou zich daar herhaaldelijk schuldig aan hebben gemaakt.

'Rot op naar eigen land'

De incidenten begonnen in oktober van 2020. Zo werd de spiegel van moeder Hatice Yilmaz vijf keer van haar auto getrapt, en werden de vrouw en haar zoon Yusuf regelmatig racistisch bejegend door de jongeren, die zich meestal 's avonds bij het huis van het gezin meldden. 'Buitenlanders rot op naar je eigen land', zou er naar hen zijn geroepen, net als 'Yusuf kankerturk' en 'Rot op uit ons dorp'. 

Yilmaz zegt te hebben gevreesd voor haar veiligheid en die van haar zoon. Ze barricadeert elke avond de deur van haar woning en hing beveiligingscamera's op.

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk wil zware straffen voor pesten: celstraf en torenhoge boetes

Ook stapte ze meerdere keren naar lokale instanties, maar daarvan zou ze weinig hulp hebben gehad. De politie doet de incidenten af als jeugdoverlast of kattenkwaad en zegt dat er geen sprake is van strafbare feiten. 

Aangifte moeten opnemen

Volgens Peter Rodrigues, rechtsgeleerde op het gebied van discriminatie aan de Universiteit Leiden, is dat een verkeerde beoordeling, zo vertelt hij aan Zembla. Het OM bevestigt dat de politie de aangifte had moeten opnemen.

Ook een noodkreet bij de gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, leverde niets op. Die verklaarde met de politie, buurt- en jeugdwerkers te hebben afgesproken dat zij de melding zouden oppakken. 

De
Lees ook:
De brandweerman die dood werd gepest

De politie raakte ook bewijsmateriaal kwijt, namelijk beelden van de bewakingscamera waarop een incident werd vastgelegd. De bijbehorende aangifte werd zonder de beelden te hebben gezien geseponeerd. "Een zeer ongelukkige samenkomst van omstandigheden", reageert de politie nu. 

Verhuizen

Het OM heeft alle dossiers inmiddels gesloten wegens gebrek aan bewijs. Uiteindelijk kreeg alleen een van de jongeren een boete van 100 euro nadat die had toegegeven dat hij de autospiegel had vernield. Yilmaz en haar zoon gaan binnenkort verhuizen naar een andere plaats in Nederland. "Wij zijn het vertrouwen in de instanties helemaal kwijt", zegt de vrouw. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore