Stijging na coronajaar

'Vorig jaar piek in kankerdiagnoses: 124.000 nieuwe patiënten'

03 februari 2022 04:18 Aangepast: 03 februari 2022 08:14
Een MRI-scanner. Beeld © ANP

Vorig jaar kwamen er 124.000 nieuwe kankerpatiënten bij in Nederland. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van 2020, toen bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm-, en baarmoederhalskanker tijdelijk werden stilgelegd.

Nog nooit kregen er in een jaar zoveel mensen de diagnose kanker te horen, schrijft het AD op basis van cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

Stopzetten bevolkingsonderzoeken

In 2020 was er juist sprake van een dip ten opzichte van het jaar ervoor, van 120.000 naar 113.000. Dat had alles te maken met het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken. Daardoor werd er minder vaak kanker of voorstadia daarvan opgespoord. Het kan ook zijn dat mensen wegens corona even liever niet naar de dokter gingen. 

Van alle vormen van kanker die werden vastgesteld, kwam borstkanker het vaakst voor. 15.700 Nederlanders kregen die diagnose. Daarna kwamen huidkanker (14.900), longkanker (14.700), prostaatkanker (13.700) en darmkanker (12.900). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jong en kanker, maar nog steeds ambitieus en vol plannen

Al sinds de jaren stijgt het aantal kankerpatiënten die er jaarlijks bijkomen, gemiddeld met ongeveer 2 procent. Bevolkingsgroei en vergrijzing liggen daaraan ten grondslag. 

Belangrijkste doodsoorzaak

Ook in de afgelopen jaren, waarin corona levens opeiste, was kanker nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak onder Nederlanders. "Eigenlijk is kanker de andere pandemie", zegt Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding.

Volgens haar gaan we in Nederland naar een miljoen mensen die kanker hebben gehad. Het kankercentrum IKNL verklaart dat het eigenlijk de verwachting was dat dat aantal pas in 2030 zou worden bereikt.

Bekijk ook: Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV-vaccinatie:' Ik wil de meisjes beschermen'

Vanaf afgelopen maandag krijgen alle meisjes en jongens van 10 jaar een uitnodiging voor vaccinatie tegen HPV, een virus dat op latere leeftijd kanker kan veroorzaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore