Nieuwe subvariant

Wat is BA.2, het besmettelijkere 'broertje' van omikron?

02 februari 2022 19:38 Aangepast: 03 februari 2022 08:13

Een nieuwe loot aan de coronastamboom rukt op verschillende plekken op. Het gaat om BA.2, een zogenoemde subvariant van de bekende omikronvariant. In Denemarken en een aantal andere landen is BA.2 al dominant.

Dat er verschillende varianten van het coronavirus zijn, hebben we tijdens de pandemie al vaker gemerkt. We hebben al golven meegemaakt van alfa, delta en sinds december is het de omikronvariant die de wereld in zijn greep heeft. 

Maar binnen zo'n variant zijn ook niet alle virussen precies hetzelfde, zegt Harald Wychel van het RIVM. "Als je omikron met delta vergelijkt, dan ziet die er heel anders uit. Vooral de zogenoemde spike-eiwitten van het virus zijn heel anders. Bij een subvariant is het virus ook gemuteerd, maar slechts een klein beetje. BA.2 is dus nog steeds omikron, maar dan net iets anders."

Besmettelijker

Als een nieuwe variant besmettelijker is dan de bestaande, dan krijgt die variant op den duur de overhand. In Denemarken gebeurt dat al, daar zorgt BA.2 nu voor ongeveer de helft van alle nieuwe besmettingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe ontdek je een (gevaarlijke) coronamutatie?

Op basis van de cijfers uit Denemarken lijkt het erop dat de BA.2-variant dus besmettelijker is dan het 'normale' omikronvirus. "Daardoor kan de verspreiding nog iets sneller gaan dan nu", zegt Wychel. "Maar we hebben natuurlijk nu al enorme aantallen. Het lijkt er gelukkig op dat de BA.2-variant niet ziekmakender is."

Werkzaamheid vaccins

Of BA.2 ook effect zal hebben op de werkzaamheid van vaccins, is volgens Wychel nog niet bekend. "Deze variant is er nauwelijks, dus het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Maar ook de vaccins die we nu hebben zijn niet gericht op omikron, maar eigenlijk nog op het oude Wuhan-type van het virus. Daarom zijn we ook gaan boosteren."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe mutatie, aangepast vaccin? Zo simpel ligt het niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore