Ga naar de inhoud
Weken wachten

Ergernis over laat advies boosterprik voor jongeren: 'Heft in eigen hand genomen'

Een jongere laat zich inenten. Beeld © ANP (archieffoto)

De overheid houdt al maanden een warm pleidooi: haal die boosterprik. Tegelijkertijd staan de kinderen tussen de 12 en 18 jaar in de wacht, want zij mógen geen boostervaccinatie. Ook als ze dat wel willen. Tot ergernis van gezinnen met een kwetsbaar kind, maar ook voor mensen die een wintersportvakantie in bijvoorbeeld Italië hebben geboekt.

67 procent van alle kinderen tussen de 12 en 18 jaar heeft twee prikken gehad na het positieve advies dat de Gezondheidsraad halverwege vorig jaar gaf. Op dit moment rijzen de coronabesmettingen in Nederland de pan uit.

Vooral bij jonge mensen: in de afgelopen week zijn 135.000 kinderen tussen de 10 en 19 jaar positief getest. Dat is 27 procent van het totaal aantal vastgestelde besmettingen.

Nét
Lees ook:
Nét hersteld, raak je weer besmet: met omikron lijkt het te kunnen

In december werd deze stijging al voorspeld, en om die reden vroeg toenmalig coronaminister Hugo de Jonge de Gezondheidsraad om een spoedadvies: of die zich wilde buigen over de vraag of ook kinderen geboosterd zouden moeten worden. Want deze 'oppepper' helpt tegen de verspreiding van het virus.

En welke groepen zouden dan in aanmerking komen? De Jonge vroeg nog specifiek naar jongeren die behoren tot een medische risicogroep. "Ik verzoek u uiterlijk medio januari een eerste advies te verstrekken", schreef De Jonge op 29 december. "Ik vraag u om deze adviesaanvraag met hoge prioriteit te behandelen." Maar vijf weken nadat De Jonge vroeg om een spoedadvies, ligt dat er nog steeds niet. De Gezondheidsraad liet na publicatie van dit artikel weten dat het vrijdag verschijnt.

'Van de zotte'

Het uitstel leidde tot ergernis. Ronald Klomp snapt niet het zo lang duurt voor de Gezondheidsraad met een advies komt. Zijn dochter Madelief van 17 heeft een aangeboren hartafwijking en is gebaat bij snel vaccineren. Daarnaast moet ze naar school omdat ze in haar examenjaar zit. "Het is echt nodig. Het is van de zotte dat een gezonde 18-jarige wel een booster kan halen, maar een 17-jarige met een hartafwijking niet."

In december was het gezin in Oostenrijk. "Daar hebben we besloten om voor 25 euro een booster voor haar te halen. We hebben het heft in eigen hand genomen."

Ronald is daar extra blij mee, nu afgelopen zondag zijn zoon positief testte. "We waren echt niet blij geweest als Madelief nu niet geboosterd zou zijn."

Half
Lees ook:
Half miljoen coronabewijzen vervallen, maar niet altijd terecht

Ook zijn er gezinnen die de wintersport in gevaar zien komen, nu 18-minners nog geen booster kunnen krijgen. De krokusvakantie begint al vanaf 19 februari. Sommige landen, zoals Oostenrijk en Italië, vragen een recente inenting voor iedereen vanaf 12 jaar. In Oostenrijk moet de laatste inenting bij kinderen korter dan 7 maanden geleden gezet zijn, in Italië is dat 6 maanden.

Edwin Wolswinkel uit Driebergen zit naar eigen zeggen 'met de handen in het haar'. Zijn gezin heeft een appartement geboekt in het Italiaanse Zuid-Tirol. "Vorig jaar viel onze wintersport ook al in duigen", vertelt hij.

"Kinderen moeten geboosterd zijn, maar dat mag nu juist niet in Nederland. Het is bijzonder dat we hierin weer achterlopen. In andere landen gebeurt het al wel."

Edwins oudste zoon is 13. Zijn laatste vaccinatie is tijdens de vakantie langer dan zes maanden geleden, dus dan is zijn QR-code niet meer geldig in Italië. Het land in mag nog wel, maar je komt de skipiste niet op. Ook mag je niet in restaurants of winkels komen.

"Heel zuur dit. Ik voel me nu bijna gedwongen om een booster te gaan halen in Duitsland. Onze andere zoon wordt zaterdag 12 en mag zijn tweede vaccinatie nog niet, want daar moet acht weken tussen zitten." Voor Zwitserland, Duitsland en Frankrijk speelt dit probleem overigens niet: daar is een boosterprik nog niet nodig voor kinderen.

Beperkte
Lees ook:
Beperkte houdbaarheid coronapas 'voert druk op om boosterprik te halen'

De vraag is: waar blijft het advies van de Gezondheidsraad? In deze coronacrisis wacht Nederland steeds op het oordeel van het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau. Maar dat heeft óók nog niets gezegd over het boosteren van kinderen.

Wachten op EMA

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy begrijpt het dat er nog geen advies is. "We moeten de normale procedure aanhouden en eerst afwachten wat het EMA zegt. Daarna komt de Gezondheidsraad met zijn advies. Dat deden we ook met de eerste vaccinatie voor kinderen. Want ook voor de kinderen met een hoog risico is het zo dat de kans dat ze heel erg ziek worden, heel klein is."

Illy vermoedt dat het EMA risicokinderen wel in aanmerking laat komen voor een booster. "Maar ook voor die groep geldt, dat we dat toch gewoon rustig afwachten."

Eigen besluit

Verschillende landen in de Europese Unie konden niet wachten en hebben daarom zélf een besluit genomen. In Duitsland, Frankrijk en Italië bijvoorbeeld gebeurt het boosteren van kinderen tussen de 12 en 18 jaar al wel. Maar in België, Denemarken en Spanje is er nog geen besluit over genomen.

Volgens de Gezondheidsraad komt het advies nu dus vrijdag. Het ministerie van VWS zegt het af te wachten. "We zien ernaar uit", laat een woordvoerder weten.