Ga naar de inhoud
Gevlucht voor justitie

Pedoactivist Nelson M. heeft asiel aangevraagd in Mexico

Nelson als Mark Lucius met een lichte vermomming in Je Zal Het Maar Zijn. Beeld © BNNVARA

Nelson M., de beruchte pedoseksuele activist, heeft asiel aangevraagd in Mexico. Dat heeft zijn advocaat vanmorgen laten weten aan de rechtbank, waar M. samen met nog twee anderen terechtstaat voor het voortzetten van de verboden vereniging Martijn.

Advocaat Theo Hiddema zegt zelf ook pas sinds gisteravond te weten dat zijn cliënt in Mexico zit en daar asiel heeft aangevraagd. "Hij zit 9000 kilometer verderop en hij leeft niet met welbehagen naar deze strafzaak toe. Dat uit zich in weerbarstig gedrag."

Publiciteit opzocht

Nelson M. werd berucht toen hij twee jaar geleden de publiciteit opzocht om uit te leggen waarom seks met zeer jonge kinderen volgens hem zou moeten worden gelegaliseerd. Hij vindt onder meer dat kinderen van twee jaar oud al prima in staat zouden zijn om te bepalen of ze seks wilden. 

Dit
Lees ook:
Dit is Nelson M., de opgepakte pedoactivist die seks met kinderen wil legaliseren

Afgelopen jaar werd hij gearresteerd voor het bezit van kinderporno. Zijn proces mocht hij in vrijheid afwachten, waarna hij het land ontvluchtte. Op sociale media noemde hij zich sindsdien 'Dutch refugee'' en vergeleek hij zich onder meer met de Russische dissident Navalny.

Vandaag staat hij terecht met twee andere pedoactivisten, Marthijn U. (49) en Norbert de J. Ook zij zijn niet verschenen in de rechtbank.

In 2014 verboden

Pedovereniging Martijn werd in 2014 verboden door de Hoge Raad, maar de drie gingen volgens het Openbaar Ministerie gewoon door met het verspreiden van het gedachtengoed. Ze worden ervan verdacht dat ze online hebben gestreden voor het legaliseren van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Ze ontkennen of bagatelliseren volgens het Openbaar Ministerie de schadelijkheid van seksueel contact tussen kinderen en volwassenen en zetten kinderen als lustobject neer.

Dat gebeurde volgens het Openbaar Ministerie tussen april 2014 en maart 2021 met publicaties op websites en sociale media en door het versturen van mails naar leden op een mailinglist.

Bekijk ook: Dit is waarom pedojagen niet loont

03:55
De politie heeft zijn handen vol aan zogenoemde pedojagers. Dat zijn mensen die vermeende kindermisbruikers opsporen. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom de politie oproept om te stoppen met pedojagen.