Ga naar de inhoud
Meer kritiek

'Onderzoek over verrader Anne Frank zonder instemming experts'

Ter illustratie. Beeld © ANP

Deskundigen die betrokken zouden zijn bij het onderzoek naar de verrader van Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog, wisten daar helemaal niets vanaf. Hun namen werden gebruikt voor een subsidieaanvraag en in het dankwoord van het omstreden onderzoek dat vorige maand verscheen.

Dat vertellen meerdere deskundigen aan Trouw over het omstreden onderzoek. Guus Meershoek, die onderzoek deed naar de politie in Amsterdam tijdens de bezetting, zegt tegen de krant bijvoorbeeld dat 'hem nooit is gevraagd om als zodanig te worden genoemd'. Toch verscheen zijn naam in het dankwoord en de subsidieaanvraag. Hij wist 'tot aan publicatie' niets van het onderzoek dat vorige maand verscheen.

'Ik ben nooit benaderd'

Ook historicus David Barnouw, Gertjan Broek van het Anne Frank Huis en NIOD-archivaris Hubert Berkhout vertellen aan de krant dat ze géén lid waren van het onderzoeksteam.

Toch werden ook de namen van deze onderzoekers gebruikt voor de subsidieaanvraag voor 'Het verraad van Anne Frank'. "Ik ben nooit benaderd om onder een subsidieaanvraag of zo te staan", zegt Barnouw erover. Ook verschenen de namen van deze experts in een dankwoord van meerdere pagina's, waarin onderzoekers die 'bij het onderzoek geholpen worden' bedankt werden.

Excuses
Lees ook:
Excuses uitgever voor boek over verraden Anne Frank

Een aantal van deze deskundigen werd wel benaderd, maar wilde juist niet meewerken. Of ze voerden alleen inleidende gesprekken en draagden zelf niets bij aan het onderzoek.

Excuses uitgever

Er is al veel te doen geweest om het onderzoek dat vorige maand verscheen. De uitgever van het boek 'Het verraad van Anne Frank' heeft inmiddels excuses aangeboden.

Experts zijn kritisch over de conclusie dat notaris Van den Bergh de familie Frank heeft verraden. Zo vond Erik Somers, onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, dat de onderzoekers 'op basis van een zeer dunne bewijslast naar een conclusie toewerkten op basis van aannames en interpretaties'.

Bedenkingen conclusies

Ook de Anne Frank Stichting had zijn bedenkingen bij de conclusie van het boek. "Je moet heel erg oppassen met iemand de geschiedenis insturen als verrader van Anne Frank als je daar geen 100 of 200 procent zekerheid over hebt", zei directeur Ronald Leopold eerder tegen RTL Nieuws.

Coldcaseteam:
Lees ook:
Coldcaseteam: 'Anne Frank werd waarschijnlijk verraden door Joodse notaris'