Ga naar de inhoud
Kans op goud vervlogen

Sara Kramer verslagen na positieve test: 'Olympische droom in één dag afgepakt'

Sara Kramer vlak voor een sprong,

Dit had een mooi verhaal moeten worden over een Nederlandse topsportster die grote kans maakte om op de Olympische Spelen goud te winnen. Had, want een positieve coronatest maakte een wreed eind aan het sprookje van Sara Kramer. "Ik heb er geen woorden voor, geen gevoel, leegte", zegt de 20-jarige schansspringster die voor Oostenrijk zou uitkomen in Peking.

Het sprookje van Sara Kramer begon in 2001 in Apeldoorn waar ze is geboren uit een Nederlandse moeder en vader. Ze spreekt perfect Nederlands, maar woont sinds haar zesde in Oostenrijk. Haar ouders hielden van de bergen en de wintersport en lieten alles achter zich om in het plaatsje Maria Alm een pannenkoekenrestaurant (en later hotel) te beginnen.

Dat avontuur was in 2008 te zien in het programma Ik Vertrek. Het is tot op de dag van vandaag een van de best bekeken afleveringen ooit.

Hele dag bezig met sport

Sara zei eerder hoe ze als kind met schansspringen in aanraking kwam: "Op school werd een wedstrijd georganiseerd. Dat was toen nog maar een heel klein schansje." Al snel was ze er elke dag mee bezig: na school de hele middag trainen.

Ze werd beter en beter. Sara zei in 2020 tegen RTL Nieuws al te hopen dat ze zou kunnen deelnemen aan de Spelen in Peking. Een absolute droom voor haar. Daarna ging het snel. Ze won veel grote wedstrijden en nestelde zich in de wereldtop. Ze werd een bekendheid in Oostenrijk, kleine meisjes kijken tegen haar op. 

Vrees voor corona

Vorige week sprak RTL Nieuws opnieuw met Sara, onder meer over haar kansen op de Spelen waarop ze aanstaande zaterdag zou springen. "Goud winnen op de Spelen, ik denk dat het kan", zei ze toen: "Maar het heeft met zoveel dingen te maken. Je moet je dag hebben, we weten niet wat de omstandigheden zijn, en ik moet geen corona krijgen. Dat is misschien nog wel de grootste uitdaging."

Twee dagen na dit interview wint ze nog even haar zesde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Willingen:

Sara is in topvorm. De uitslag van een coronatest na de wedstrijd van afgelopen weekend in Willingen doet alles kantelen: positief. Het nieuws over de grote favoriet op goud in Peking bij het schansspringen slaat in als een bom. 

Sara had vorig jaar ook al eens een vals positieve test en voelt zich totaal niet ziek, dus er is nog even hoop dat het misschien niet klopt en ze alsnog naar Peking kan afreizen. Maar als ook de volgende test positief is, valt de droom definitief in duigen. Geen Spelen. Weg happy end van het verhaal. De mooie woorden die ze vorige week nog sprak: "Als ik een medaille win, is die ook voor Nederland", kunnen in de prullenbak. 

Droom afgenomen

Ze is niet in staat om uitgebreid te reageren, de teleurstelling is begrijpelijk enorm. "Ik heb de afgelopen jaren alles gedaan om me voor te bereiden op de Spelen. Ik heb er zoveel tijd en energie ingestoken om mijn droom uit te laten komen. Het voelt alsof mijn droom me in één dag is afgenomen", schrijft ze op Instagram.

Sara heeft geen idee hoe ze de besmetting heeft opgelopen. "Ik kon het echt niet geloven want ik heb echt alles gedaan om te voorkomen dat ik in deze situatie zou komen."

Pas over vier jaar zijn er weer nieuwe kansen op olympische deelname. Maar daar wil Sara nu even helemaal niet aan denken. "Ik heb even tijd en energie nodig om nieuwe dromen te maken en het vuur terug te laten keren.'