Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Twee op drie vrouwen op straat lastiggevallen: 'We vinden het te normaal'

Ter illustratie. Beeld © ANP

Twee op de drie vrouwen zijn vorig jaar lastiggevallen op straat. Zij werden nagefloten, nageroepen en soms zelfs achternagelopen. Het is voor het eerst dat er landelijk onderzoek naar is gedaan. "We vinden het te normaal. Er moet veel meer gebeuren om seksueel ongewenst gedrag tegen te gaan", vindt een expert van kenniscentrum Rutgers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de intimidatie waar jonge vrouwen op straat mee te maken krijgen. Ook mannen zijn ondervraagd, zij worden soms ook lastiggevallen. Al met al zijn begin vorig jaar ruim 8000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud ondervraagd.

Nafluiten, naroepen of achternalopen

Nafluiten is de meest voorkomende vorm van straatintimidatie, blijkt uit de enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De helft van de jonge vrouwen werd vorig jaar zeker één keer of vaker ongewenst nagefloten.

Naroepen komt met ongeveer 40 procent iets minder vaak voor.

Achternagelopen worden is volgens de vrouwen de meest bedreigende vorm van straatintimidatie. Een kwart van de vrouwen maakte dit het afgelopen jaar mee.

Jonge vrouwen van 18 tot 21 jaar melden het vaakst dat zij op straat worden lastiggevallen, namelijk driekwart van hen. Onder tienermeisjes tussen de veertien en achttien jaar gaat het om 70 procent.

'Hé,
Lees ook:
'Hé, hoer!' Naroeptunnel confronteert daders met straatintimidatie

Van de mannen heeft volgens het CBS een op de drie te maken gekregen met straatintimidatie. Het gaat hierbij vaker om tienerjongens dan om jongvolwassen mannen.

Amsterdams onderzoek

Het is voor het eerst dat het CBS landelijk onderzoek deed naar de problematiek. De gemeente Amsterdam deed eerder al onderzoek en meldde dat in die stad ruim de helft van de vrouwen op straat wel eens wordt lastiggevallen.

Bang
Lees ook:
Bang op straat? 'Mannen weten vaak niet dat ze intimiderend zijn'

Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij kenniscentrum Rutgers, legt aan RTL Nieuws uit dat er véél meer moet gebeuren om dit tegen te gaan. "Met preventie moeten we ervoor zorgen dat er een generatie komt die dit soort dingen niet meer normaal vindt om te doen", vindt Van Berlo. "Ook het kabinet moet daar met campagnes en voorlichting een rol in nemen."

Want dat is wat betreft Van Berlo het probleem: we zijn dit gedrag als samenleving te normaal gaan vinden. "Als je vraagt wat mensen van straatintimidatie vinden, dan kom je erachter dat ze het niet leuk vinden, maar het gebeurt wel. En ook nog eens veel en vaak", zegt Van Berlo.

Steeds vulgairder

Ambrien Moeniralam, die op haar 13e voor het eerst op straat werd lastiggevallen en daar eerder al over vertelde, is dan ook 'helemaal niet verbaasd' door de cijfers van het CBS.

Waarom
Lees ook:
Waarom onveiligheid op straat niet een probleem van vrouwen is

Ze begon op haar vijftiende het Instagram-account 'Cat Calls of Amsterdam', waarop ze de ervaringen van andere op straat geïntimideerde meisjes, jongens, mannen en vrouwen deelt. Ze had verwacht dat het probleem door de coronacrisis minder zou worden. Toch kreeg ze afgelopen zomer zo'n 25 tot 45 berichten per dag met talloze voorbeelden van straatintimidatie.

Er werden steeds ergere en vulgairdere dingen gezegd, zag Moeniralam. "Het was voor veel vrouwen echt intimiderend en agressief."

Cultuurverandering nodig

Heeft nageroepen of nagefloten worden voor vrouwen een grote impact? Mannen hebben vaak niet door dat ze intimiderend zijn. Het ligt er volgens expert Van Berlo ook aan wat er precies gebeurt en op welk tijdstip. "Of je midden op de dag na gefloten wordt of 's avonds langs een groepje jongens loopt maakt een verschil."

Volgens de deskundige is er een cultuurverandering nodig. "Het moet voor iedereen veilig zijn en voelen om 's avonds over straat te gaan zonder dat je ergens bang voor bent."

Bekijk ook: dit is wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is

02:45
Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd. Strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden legt uit hoe dat zit.