'Seks met kinderen verheerlijkt'

Verboden pedofielenvereniging Martijn voor de rechter: 'Leden gingen gewoon door'

02 februari 2022 05:57 Aangepast: 02 februari 2022 12:38
(Archieffoto) Beeld © Getty

Vandaag staan een aantal prominente oud-leden van pedofielenvereniging Martijn voor de rechter. Deze vereniging werd in 2014 verboden en ontbonden, maar volgens het OM zijn de mannen gewoon doorgegaan. Ze zouden onder andere seks met kinderen verheerlijken en anderen aanmoedigen in hun pedofiele verlangens.

In 2019 bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat er nog steeds een actieve mailinglijst werd bijgehouden door prominente leden van de verboden vereniging Martijn. In de ruim 200 gestuurde mails werd onder meer beschreven welke seksuele handelingen je bij welke kinderen kunt uitvoeren, en vanaf welke leeftijd die handelingen 'geschikt' zijn.

In 2014 verboden

Vereniging Martijn werd in 1982 opgericht om seksuele relaties tussen volwassen en kinderen wettelijk en maatschappelijk geaccepteerd te krijgen. In 2014 oordeelde de Hoge Raad dat deze vereniging niet langer mocht bestaan, omdat de leden seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen verheerlijkten en propageerden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-leden verboden pedoclub Martijn in besloten kring verder, OM start onderzoek

Er zijn drie dagen uitgetrokken om de zaak in de rechtbank inhoudelijk te behandelen. Verdachten Marthijn U., Norbert de J. en Nelson M. worden er dus van verdacht dat ze de werkzaamheden van de vereniging hebben voortgezet, ondanks het verbod. Hier kan een celstraf van maximaal een jaar en een geldboete op staan. 

Kinderen als lustobject

Niet alleen stuurden de mannen mails, zegt het OM, ook werden via websites en social media uitingen gedaan waarin het gedachtegoed van de pedofielenvereniging werd uitgedragen. Zo werd seksueel contact tussen kinderen en volwassenen verheerlijkt en werden de schadelijke gevolgen voor kinderen gebagatelliseerd. Ook zijn kinderen neergezet als lustobject en zijn andere volwassenen aangemoedigd seksueel contact met kinderen als iets goeds te zien.  

De aanleiding van de zaak is een aangifte van jurist Yme Drost en Marcel Jeninga van stichting Strijd Tegen Misbruik. Jeninga is zelf vader van een misbruikt kind en strijdt sindsdien tegen vereniging Martijn. Daarin wordt hij juridisch bijgestaan door Drost. In 2010 hebben de mannen ook al de aangifte tegen vereniging Martijn gedaan, die uiteindelijk tot het verbod in 2014 leidde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangifte tegen oud-bestuursleden Martijn voor 'verheerlijken misbruik en stimuleren pedofielen'

Samen zullen Jeninga en Drost de rechtszaak de komende drie dagen constant volgen. Ook al zijn ze zelf geen partij meer in deze zaak – die ligt nu bij het OM. "Ik ben ervan overtuigd dat ze worden gestraft", zegt Jeninga. "Maar ik denk dat het een lang juridisch getouwtrek wordt." 

Slachtoffers hebben levenslang

Als vader van een slachtoffer van misbruik is Jeninga enorm betrokken bij de zaak. Wat hem betreft zijn de mogelijke straffen dan ook niet hoog genoeg. "Slachtoffers hebben levenslang, kan ik uit ervaring vertellen." Belangrijkste voor hem is dat de leden van de stichting worden tegengehouden als ze werk van de vereniging voortzetten. 

Wat Jeninga betreft moet de overheid daar een veel actievere rol in spelen. "Ze blijven altijd manieren zoeken. Die leden moeten veel nauwlettender in de gaten gehouden worden."

Bekijk ook: dit is waarom pedojagen niet loont

De politie heeft zijn handen vol aan zogenoemde pedojagers. Dat zijn mensen die vermeende kindermisbruikers opsporen. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom de politie oproept om te stoppen met pedojagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore