Ga naar de inhoud
Voor parlement Canada

Duizenden truckers betogen nog steeds in Ottawa tegen coronamaatregelen

Onder de demonstranten zijn ook veel vrachtwagenchauffeurs met hun trucks Beeld © Lars Hagberg / AFP

Duizenden mensen betogen na een dag of vier nog steeds tegen coronamaatregelen voor het Canadese parlement in Ottawa. Veel tegenstanders van de coronamaatregelen, onder wie duizenden vrachtwagenchauffeurs met hun trucks, kwamen afgelopen weekend naar de stad om te demonstreren tegen wat ze zien als onwettige inperking van hun grondrechten.

De meeste actievoerders zijn verder getrokken, maar enkele duizenden blijven vlak bij het parlementsgebouw in het centrum betogen, waarbij veel wordt getoeterd. De politie en gemeente wordt daarom door ondernemers en omwonenden verweten te slap op te treden. Ze beschuldigen betogers van overlast, beledigingen en vernielingen.

'Veel ellende voorkomen'

Politiechef Peter Sloly van Ottawa is naar eigen zeggen trots op zijn werk tijdens deze 'unieke, massale, polariserende en mogelijk gevaarlijke' demonstratie in de stad. Er zijn geen rellen of gewonden en hij vindt dat met de toegepaste terughoudende tactiek veel ellende is voorkomen. In Canadese media wordt gespeculeerd dat de autoriteiten deze week met de overgebleven betogers gaan onderhandelen over hun vertrek uit de hoofdstad.

Truckers zijn vanuit drie richtingen naar Ottawa gereden. De langste route was die uit de westelijke provincie British Columbia, duizenden kilometers van Ottawa. Aanleiding was een vaccinatieplicht voor vrachtrijders die de grens met de VS oversteken, maar het protest richtte zich al snel tegen alle coronabeperkingen die zijn ingevoerd. Langs de routes betuigden duizenden hun steun aan de truckers.

'Zien als griep'

De coronamaatregelen liggen ondertussen ook bij gezondheidsautoriteiten onder vuur. In onder meer de stad Toronto en de provincies British Columbia en Ontario hebben de autoriteiten op gezondheidsgebied aangegeven dat het land het coronavirus als een griep moet zien.

Maatregelen inclusief vaccinaties zouden volgens hen ondoelmatig of zelfs zinloos zijn en daarom kunnen worden geschrapt. 

'Vrijheidskonvooi'
Lees ook:
'Vrijheidskonvooi' truckers arriveert in Canadese hoofdstad Ottawa