'Persoonlijke inzichten waardevol'

Oud-lid Hofstadgroep Sahla sprak enkele keren met NCTV

01 februari 2022 17:25 Aangepast: 01 februari 2022 20:29
Frits Bolkestein en Soumaya Sahla. Beeld © ANP

Het oud-lid van terreurorganisatie de Hofstadgroep Soumaya Sahla heeft enkele keren gesproken met medewerkers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat antwoordt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz op vragen van PVV-leider Geert Wilders. Vorige week legde Sahla haar werk neer als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD.

Wilders sprak eerder tijdens het debat over de regeringsverklaring VVD-leider Rutte aan op de rol van Sahla binnen de VVD. Binnen de partij was Sahla, die is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor deelname aan een terroristische organisatie en verboden wapenbezit, tafelvoorzitter 'terrorisme en deradicalisering'.

Volgens Wilders zeer kwalijk omdat zij als terroriste de PVV-leider wilde vermoorden.

Legt functie neer

De VVD steunde Sahla aanvankelijk, maar zei later met haar positie in de maag te zitten. Enkele dagen later besloot Sahla haar functie binnen de VVD neer te leggen. Ook bood ze alsnog haar openbare excuses aan voor haar verleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-lid Hofstadgroep Sahla legt functie binnen VVD neer

Wilders stelde die week ook vragen aan de minister van Justitie over de rol van Sahla binnen de overheid. De PVV'er wilde weten of zij ook wel eens adviezen had gegeven aan de geheime dienst, de AIVD, en de NCTV.

Persoonlijke ervaringen 

Yeşilgöz wilde niet ingaan op de vragen over de AIVD. Wel schrijft ze: "De NCTV doet als nationaal coördinator terrorismebestrijding kennis op bij veel relevante organisaties en personen. Persoonlijke ervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden over het radicaliseringsproces en over de gang van zaken binnen extremistische groepen."

"Tegen deze achtergrond is er door experts van de NCTV enkele keren gesproken met mevrouw S. Sahla. Er is geen betrokkenheid geweest van mevrouw S. Sahla bij het maken van analyses van de NCTV of het vormgeven van beleid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Heksenjacht' op oud-lid Hofstadgroep oogst kritiek: 'VVD is helemaal niets waard'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore