Ga naar de inhoud
Onderzoek in gang gezet

Kapitein en stuurman opgepakt vanwege vroegtijdig verlaten zinkend schip

Het Duitse vrachtschip Julietta D is aangekomen in de haven van Rotterdam Beeld © ANP

De kapitein en de eerste stuurman van het gisteren stuurloos geraakte vrachtschip Julietta D zijn aangehouden vanwege een onderzoek naar het mogelijk vroegtijdig verlaten van het schip. Dat laat een woordvoerder van de Landelijke Eenheid weten na berichtgeving van NH Nieuws.

Door het stormachtige weer hield het anker van de Julietta D het niet meer, waarna het schip in een ankervak bij IJmuiden in aanvaring kwam met een ander schip. Na de aanvaring maakte de Julietta D water en moesten achttien bemanningsleden van boord worden gehaald.

"We onderzoeken of het noodzakelijk was dat zij het schip verlieten. Was er echt sprake van een levensbedreigende situatie? Het schip heeft nog schade opgelopen, toen er geen bemanning meer aan boord was. Het kan zijn dat je strafbaar bent aan schade als je niet terecht het schip hebt verlaten", zegt een politiewoordvoerder. 

Vrachtschip stuurloos door storm Corrie: kapitein en stuurman aangehouden

00:54
Het was even spannend, maar het vrachtschip dat gisteren door storm Corrie stuurloos raakte, is vandaag veilig de haven van Rotterdam in gesleept.

Drie SAR-helikopters

In totaal werden drie SAR-helikopters gealarmeerd, twee Nederlandse en één van de Belgische Kustwacht. De KNRM liet ook twee reddingsboten uitvaren om hulp te bieden: een uit IJmuiden en een uit Scheveningen.

Het ongeladen schip, dat vaart onder Maltese vlag, was onderweg van het Duitse Brunsbuttel naar Amsterdam. Volgens Vesselfinder lag het schip rond 10.00 uur voor anker op zo'n 50 kilometer uit de kust. "Aan het eind van de ochtend kwamen de schepen Julietta D en Pechora Star in aanvaring met elkaar", meldde de Kustwacht.

Het schip is vanmiddag aangekomen in de haven van Rotterdam, waar de sleepactie kon beginnen.

Kustwacht:
Lees ook:
Kustwacht: alle opvarenden van boord zinkend schip gehaald