Ga naar de inhoud
Stijging van 6 procent

Babyboom door corona: in tien jaar tijd niet zo veel baby's geboren

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Quarantaine of niet, we hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten. In tien jaar tijd zijn niet zo veel kinderen geboren als in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar kwamen 179.000 kinderen ter wereld. Dat is een toename van ongeveer 6 procent ten opzichte van 2020.

Een onderzoek naar de oorzaak van de geboortegolf is niet gedaan, maar waarschijnlijk heeft het alles te maken met corona. Meer Nederlanders zaten door de maatregelen thuis. Een goed moment om aan kinderen te beginnen, vermoedt het CBS. 

Vooral veel kleine Brabanders zagen het levenslicht. Daar steeg het aantal geboorten met bijna 9 procent vergeleken met 2020. Van de grote Nederlandse gemeenten vallen vooral Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven op: daar gingen de meeste geboortekaartjes op de bus. Ook Friesland en Limburg noteerden stijgingen van meer dan 7 procent.

Minder
Lees meer:
Minder seks door corona, maar wel een babyboom: hoe kan dat?

Vroeger dan verwacht

Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS was de verwachting dat de geboortes pas in 2023 en 2024 zouden gaan oplopen. Onderzoekers schatten in dat dan een einde zou komen aan de ontwikkeling dat vrouwen steeds later moeder worden. Volgens Traag is het dankzij corona dat die ontwikkeling vroeger is ingezet. 

Bovendien is het volgens Traag praktischer geworden om werk te combineren met privé nu Nederlanders zo veel thuiswerken. Door de contactbeperkende maatregelen zijn Nederlanders zich misschien ook meer gaan richten op hun gezin.