Ga naar de inhoud
Telefoon van Erdoğan

Leukemiepatiënt Dilara (24) zou overlijden in Nederland, nu vechten Turkse artsen voor haar leven

Dilara Sahin (24) uit Zwolle werd per ambulancevliegtuig naar Turkije vervoerd. Beeld © Privéfoto

Ze leven in een nachtmerrie: de ouders en broers van Dilara Sahin uit Zwolle. De 24-jarige vrouw kreeg eind december te horen dat ze acute leukemie had, een paar weken later gaven de Nederlandse artsen haar op. De familie spande een rechtszaak aan om Dilara in leven te houden, maar Turkije schoot kort voor de zitting te hulp en liet Dilara dit weekend in comateuze toestand overvliegen. "We kregen persoonlijk telefoon van president Erdoğan."

Dilara Sahin voelde zich vorig jaar, vlak voor de feestdagen, niet lekker. Ze klaagde nooit, was nooit ziek, maar op 19 december voelde ze dat er iets aan de hand was. Haar botten deden pijn, zo vertelde ze haar broer Onur. Maar na veel controles in het ziekenhuis werd ze naar huis gestuurd, ze zou enkel een bacterie hebben opgelopen. Het zou vanzelf goedkomen.

Al snel in kunstmatige coma

Niets was minder waar. Het ging steeds slechter met Dilara en uiteindelijk, na dagen van onzekerheid, werd er acute leukemie bij de 24-jarige vrouw geconstateerd. Er werden direct chemobehandelingen gestart, maar in de nacht van oud- op nieuwjaarsdag moest Dilara in kunstmatige coma worden gebracht en werd ze aan een hartlongmachine gekoppeld.

"Dat duurde twee weken, en toen begonnen de artsen al over het feit dat Dilara was opgegeven. Ze wilden op 1 februari, vandaag dus, de stekkers eruit halen, waardoor ze waarschijnlijk korte tijd daarna zou komen te overlijden", vertelt broer Onur aan RTL Nieuws. "Dat klopte niet, dat kon er bij ons gewoon niet in. Ze was wandelend het ziekenhuis ingelopen, en een paar weken later zou ze al opgegeven zijn? We wilden absoluut niet dat ze haar leven zo snel zouden beëindigen."

'Dit zou moord zijn'

Ook vanuit islamitisch oogpunt wilde de familie van Dilara niet dat de behandeling werd gestopt. "Stekkers uit zo'n machine trekken: dat is in ons geloof moord. En ik ga mijn zus niet vermoorden." Er werd een rechtszaak aangespannen die aanvankelijk gisteren zou plaatsvinden.

In afwachting van de rechtszaak werd dit weekend het Turkse consulaat om hulp gevraagd, omdat Dilara ook de Turkse nationaliteit heeft. Daarnaast werd de Turkse televisiezender A Haber geïnformeerd. "Mijn vader heeft uiteindelijk een oproep gedaan op de nationale televisie in Turkije. Hij vroeg om hulp, en toen ging het heel snel."

'Spannendste uren van mijn leven'

Dilara werd naar Turkije gevlogen. Dat was een risicovolle vlucht die Dilara mogelijk niet zou overleven. De reis werd geregeld en bekostigd door het Turkse ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Turkse ambassade in Nederland. "Tot het moment dat de speciale ambulance voor de deur van het ziekenhuis stond om haar naar Schiphol te brengen, konden we het niet geloven. Gaat dit echt gebeuren? Krijgen we echt meer tijd? Toen ze uiteindelijk opsteeg in een ambulancevliegtuig naar Istanbul, braken de spannendste uren van mijn leven aan. Het was een enorme opluchting dat ze het had gehaald, tegen veel verwachtingen in."

De ouders van Dilara kregen, nadat ook zij waren aangekomen in Istanbul, een telefoontje van president Recep Tayyip Erdoğan zelf. "Wij schrokken daar enorm van. Dat is natuurlijk heel bijzonder als hij je belt. Hij gaf aan dat hij de video op de Turkse televisie had gezien en dat hij daar geraakt door was. Hij wenste ons allen beterschap en zei: 'Het komt goed, we gaan er alles aan doen.' Dat stelde ons heel erg gerust."

De situatie van Dilara is op dit moment nog steeds zeer kritiek en ook de artsen in Turkije weten niet of ze het zal overleven. Toch is de familie op dit moment opgelucht. Onur: "Natuurlijk hou ik in mijn achterhoofd dat hier dezelfde uitkomst mogelijk is als in Nederland. Maar we krijgen hier in ieder geval langer de tijd. Dilara krijgt langer de tijd om mogelijk beter te worden, artsen krijgen langer de tijd om te onderzoeken of er nog een behandeling mogelijk is. Als ze dan uiteindelijk alsnog overlijdt, op een natuurlijke manier, dan hebben wij daar vrede mee. Wij hebben er dan in ieder geval alles aan gedaan. Tot die tijd blijven wij bidden en hopen op herstel."

Waarom doet Turkije dit?

Het komt natuurlijk vaker voor dat Nederlanders in het buitenland worden behandeld, vertelt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. Ieder jaar zijn er patiënten, onder wie ook schrijnende gevallen, die voor een bijzondere behandeling naar een plek gaan waar artsen er nog wel vertrouwen in hebben. Van Georgië tot Canada, en inderdaad ook naar Turkije.

Koens: "Turkije heeft het afgelopen decennium enorm geïnvesteerd in de medische zorg. Je kan een hoop zeggen over de ontwikkeling van het land, maar wat opvalt is de enorme hoeveelheid ziekenhuizen. In werkelijk iedere stad waar ik kom, ook in allerlei afgelegen gebieden, staan grote, gloednieuwe staatsziekenhuizen. De medische zorg in Turkije is echt goed en staat ook internationaal hoog aangeschreven."

"We zagen op het hoogtepunt van de coronacrisis ook al dat Turkije patiënten invloog om ze in eigen land te behandelen. Ik ben heel voorzichtig om dat zo maar af te doen als een propagandastunt. Het gaat om mensenlevens, en wanneer het artsen lukt om patiënten te redden, maakt het natuurlijk helemaal niet uit hoe dat tot stand is gekomen. In het algemeen kun je zeggen dat Turkije meer omkijkt naar z'n burgers in het buitenland. Turkije wil geen land zijn waar je vandaan vlucht als migrant, maar een land zijn waar je juist naartoe gaat. Dit verhaal is in die zin een belangrijk signaal aan de Turkse gemeenschap, ook in Nederland. Je mag in Zwolle wonen, ook in Ankara wordt er aan je gedacht. Dat is best bijzonder."