'Sprake van doodslag'

OM eist vijf jaar cel tegen moeder voor doden baby Yara door overdosis GHB

01 februari 2022 14:21 Aangepast: 01 februari 2022 15:02
Shelly van der P. in de rechtbank. Beeld © Petra Urban

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel en tbs met voorwaarden geëist tegen Shelly van der P., de moeder van Yara. Ze wordt verdacht van doodslag door het toedienen van een overdosis GHB aan haar negen maanden oude baby.

Yara overleed in de nacht van 1 op 2 oktober 2020. Ze was negen maanden oud. Na haar overlijden werd een hoge concentratie GHB in de urine ontdekt. Yara was die dag bij haar moeder. 

Hoe Yara de GHB binnen heeft gekregen is niet bekend. Van der P. verklaarde dat zij haar baby niks heeft gegeven. Op de dag van het overlijden van Yara, had de vrouw crack gerookt en cocaïne en GHB gebruikt. OM: "Het is door het handelen van de moeder dat de GHB in huis was en dat de baby het heeft binnengekregen, ook al is niet precies duidelijk hoe dit is gebeurd."

Doodslag

Gisteren las Dyon, de vader van Yara, emotioneel zijn verklaring voor. Hij zorgde samen met de moeder in co-ouderschap voor Yara. De vader verwijt het de vrouw dat ze überhaupt drugs in huis had toen Yara bij haar was en dat hij nu een leven leeft vol kwelling en verdriet.

De officier van justitie vindt dat er sprake is van doodslag en eist vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder van overleden baby Yara had crack gerookt, coke en GHB gebruikt

De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor deze zaak. Dat de rechtbank uitgebreid de tijd neemt, komt omdat er veel experts worden gehoord. Gisteren gaven forensische deskundigen een toelichting op hun onderzoek naar het overlijden van Yara. 

Persoonlijkheidsstoornis

Vandaag zeiden een psychiater en psycholoog dat de vrouw trekken heeft van een persoonlijkheidsstoornis en daarnaast komt ernstige verslavingsproblematiek naar voren. Een klinische behandeling en langdurige begeleiding zouden nodig zijn.

Morgen volgt het pleidooi en op 2 maart komt de uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore