90 procent bescherming

Het 'traditionele vaccin' Novavax is op zijn vroegst in maart beschikbaar

01 februari 2022 12:31 Aangepast: 01 februari 2022 12:39
Het coronavaccin van Novavax Beeld © ANP foto

Het nieuwe coronavaccin van Novavax is op z'n vroegst in maart beschikbaar in Nederland. De plannen daarvoor worden momenteel uitgewerkt, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

Het vaccin is afgelopen december goedgekeurd door de Europese Commissie, op advies van toezichthouder EMA. De hoop is dat veel ongevaccineerde mensen dit vaccin zullen nemen, omdat het anders werkt dan de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen.

Traditioneel vaccin

Het vaccin werkt namelijk op een traditionele manier: het bevat kleine deeltjes van de eiwitten uit de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus. Het virus gebruikt die uitsteeksels om een lichaamscel binnen te dringen en mensen te infecteren. Het vaccin moet het afweersysteem leren om die deeltjes te herkennen en aan te vallen.

Zo werken de verschillende vaccins

De vaccins van Pfizer en Moderna waren mRNA-vaccins. Deze brengen kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code. Een relatief nieuwe techniek.

AstraZeneca en Janssen zijn vectorvaccins, hierin zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus met daarin een code die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten aanmaken.

Nuvaxovid is geen mRNA-vaccin én geen vectorvaccin. Het is een eiwitvaccin. Het bevat geen genetische code, maar kleine deeltjes van de eiwitten uit de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus. Die eiwitten zijn in een laboratorium nagemaakt.

Omdat het Novavax-vaccin anders werkt dan de andere middelen, zou het vaccin aantrekkelijk kunnen zijn voor mensen die zich tot nu toe niet hebben willen laten prikken. De Gezondheidsraad adviseert om het Novavax-vaccin voor die groep beschikbaar te stellen.

90 procent bescherming

Het vaccin is getest op ruim 24.000 mensen. Hieruit blijkt dat het vaccin na de tweede prik voor ongeveer 90 procent beschermt. In het onderzoek zijn de oorspronkelijke coronavariant en de alfavariant meegenomen, latere varianten niet. Het is niet duidelijk hoe goed het vaccin tegen de omikronvariant beschermt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twijfelaars vestigen hun hoop op 'traditioneel vaccin' Novavax

Voor volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen ziekte door het coronavirus.

Op dit moment heeft de Europese Commissie alvast 100 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie op nog eens 100 miljoen doses. Volgens de gebruikelijke verdeling zou Nederland 3,89 procent daarvan krijgen, oftewel 7,78 miljoen doses.

Bekijk ook: booster helpt, maar krijg je daarmee ook corona de wereld uit?

Terwijl wij hier onze derde prik krijgen, zitten veel arme landen nog zonder een eerste vaccinatie. Is dit wel de uitweg uit de pandemie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore