'Slager keurt eigen vlees'

'OM had dubbele pet op bij zelfmoordzaak van undercoveragent'

01 februari 2022 07:46 Aangepast: 01 februari 2022 07:57
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De officier van justitie die het rechercheonderzoek naar de zelfmoord van een undercoveragent leidde, zou ook de zaaksofficier zijn geweest in de zaak waar de man als infiltrant was ingezet. Dat schrijft De Telegraaf. De krant spreekt over een 'dubbele pet' van het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie Zeeland-West Brabant bevestigt aan de krant dat het om dezelfde officier gaat. "De betrokkenheid van die zaaksofficier bij het Werken Onder Dekmantel-traject in het onderzoek Lugo is medio december 2020 gestopt". Het undercovertraject startte in januari 2020.

Bij undercoveracties speelt het OM een belangrijke rol, omdat de officier van justitie beslist over de inzet van infiltranten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapport na zelfdoding infiltrant: professionaliteit undercoveroperaties schiet ernstig tekort

De nabestaanden van de infiltrant vrezen voor 'de slager die zijn eigen vlees keurt'. Ze laten aan de krant weten dat ze twijfelen aan de kwaliteit en onafhankelijkheid van het onderzoek naar de omstandigheden waaronder de infiltrant is aangetroffen en is overleden.

Ook de Nederlandse Politiebond (NPB) zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek van de Rijksrecherche.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

De undercoveragent van de politie pleegde vorig jaar zelfmoord. De man werd onder de schuilnaam Peter Paul Bakker ingezet bij een geheime operatie die in 2020 startte in het Brabantse dorp Zevenbergschen Hoek. 

Weinig aandacht voor mentaal welzijn

Eind vorig jaar bleek uit een ander onderzoek dat infiltranten te veel aan hun lot worden overgelaten. Ook zou er te weinig aandacht zijn voor hun mentale welzijn. Het harde oordeel van de onderzoekscommissie was dat de professionaliteit van het team voor undercoveroperaties in zijn geheel 'ernstig te wensen over laat'.

Bekijk ook: de politie undercover: zo gaat dat in zijn werk

De rechtbank in Rotterdam deed vorig jaar uitspraak in het grootste terrorismeproces in jaren. Zes verdachten stonden terecht voor het voorbereiden van een grote aanslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore