Ga naar de inhoud
'Zware omstandigheden'

Kustwacht sleept stuurloos vrachtschip vandaag naar Rotterdam

Reddingsdiensten bij het stuurloze vrachtschip. Beeld © ANP

De Kustwacht sleept het Duitse vrachtschip dat gisteren voor de Nederlandse kust in de problemen kwam vandaag naar de haven van Rotterdam. Julietta D. is met een sleepkabel verbonden met een sleepbot van de kustwacht. Er wordt gewacht op 'rustiger weer en daglicht' voordat de tocht naar de haven van Rotterdam begint.

Het Duitse vrachtschip Julietta D. kwam gisteren tijdens het hoogtepunt van storm Corrie in aanvaring met de olietanker Pechora Star. De situatie aan boord van het vrachtschip verslechterde snel, toen bleek dat het schip water maakte. Er stroomde veel water de machinekamer binnen, ook was het schip stuurloos.

Bemanning van boord gehaald

De Nederlandse en Belgische Kustwacht werkten samen met reddingsboten van de KNRM om de achttien bemanningsleden van boord te halen. Dat gebeurde onder zware omstandigheden, zoals te zien is op deze video:

Het op drift geraakte vrachtschip kwam terecht in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Daar raakte het de fundering van een transformatorplatform dat nog in aanbouw was.

Zo'n transformator wordt gebruikt om de elektriciteit van de windmolens over te brengen naar de kust. Netbeheerder TenneT meldde dat de situatie voor de honderd medewerkers op zee 'veilig' was, zij hoefden niet te worden geëvacueerd.

Twee gewonden

In de loop van de dag kwamen sleepboten bij het Duitse vrachtschip aan. Een woordvoerder van de Kustwacht meldt dat het personeel onder zware omstandigheden moest werken. Aan boord van sleepboot de Sovereign raakte iemand lichtgewond. Ook aan boord van een van de reddingsboten raakte iemand gewond. Hoe erg die verwondingen waren, is niet bekend.

Kustwacht:
Lees ook:
Kustwacht: alle opvarenden van boord zinkend schip gehaald

Gisteravond lukte het de sleepboot de Sovereign uiteindelijk een sleepverbinding met het vrachtschip tot stand te brengen. "Er wordt gewacht op rustiger weer en daglicht voordat het schip naar de haven van Rotterdam wordt gesleept", meldde de kustwacht 's avonds laat.

Sleepkabel gebroken

Er werd nog geprobeerd een tweede sleepverbinding aan te leggen aan de achterzijde van het schip, maar die brak daarna. Deze tweede verbinding is niet essentieel, legde een woordvoerder van Kustwacht Nederland uit. "Ook aan één zijde kan het vrachtschip gesleept worden, maar een tweede verbinding biedt wat meer veiligheid."

Het schip ligt op ongeveer 12 kilometer van de kust. Het is onduidelijk hoe laat het vandaag aankomt in de haven van Rotterdam.

Bekijk ook: moeizaam manoeuvreren op Schiphol door storm Corrie

01:14
Schiphol had gisteren last van storm Corrie. Piloten deden hun best de storm te trotseren, maar sommigen moeten hun landing afbreken door de harde wind. Er werden al met al honderden vluchten geannuleerd.