Ga naar de inhoud
Geldigheid verkort

Kuipers: 540.000 mensen verliezen begin februari groen vinkje

Ernst Kuipers Beeld © ANP

Volgens een ruwe schatting verliezen komende vrijdag 540.000 mensen hun coronatoegangsbewijs. Dat komt omdat ze (nog) geen boosterprik hebben genomen, nadat ze wel aan de eerste vaccinatieronde hadden deelgenomen. De geldingsduur van het zogenoemde coronatoegangsbewijs (ctb) is verkort en dat gaat vrijdag in.

Eerder was het ctb na vaccinatie nog onbeperkt geldig, maar die regels heeft Nederland veranderd. Nu is zo'n bewijs nog 270 dagen geldig na je tweede prik, na herstel van corona krijg je 180 dagen een groen vinkje bij het binnengaan van bijvoorbeeld horecazaken.

Meer mensen een booster

Kuipers zegt in antwoord op Kamervragen dat de kortere geldigheidsduur van een ctb op basis van vaccinatie 'ertoe kan leiden dat meer mensen een boostervaccinatie gaan halen'. Dat is volgens hem voor de uitvoering geen probleem 'omdat de piekdrukte inmiddels voorbij is en er in het hele land ruimte is om een boostervaccinatie te halen'. Hij kan niet zeggen hoeveel meer mensen er nu een booster zullen halen.

Houdbaarheid
Lees ook:
Houdbaarheid vaccinatie- en herstelbewijs verkort naar maximaal 9 maanden

Met de verandering worden de regels gelijkgetrokken met andere Europese landen. Als je een booster hebt genomen, is je ctb op dit moment onbeperkt geldig. 

Bekijk ook: hoe omikron het hele coronabeleid overhoop haalt

03:12
Bron: RTL Nieuws