Vandaag begon de inhoudelijke zitting tegen de moeder van Yara. Ze wordt verdacht van doodslag door het toedienen van een overdosis GHB aan haar negen maanden oude baby. Shelly weet niet hoe Yara de GHB heeft binnengekregen, zei ze vandaag tijdens de zitting. Vader Dyon vindt dat moeilijk te geloven.
"Het was een hele heftige dag", vertelt Dyon, de vader van Yara. "Ik heb er meer dan een jaar naar uitgekeken en ben blij dat de rechtszaak nu eindelijk is gestart. Ik wil gerechtigheid voor Yara, voor haar veel te korte leven."
Yara overleed in de nacht van 1 op 2 oktober 2020. Ze was negen maanden oud. Yara was die dag bij haar moeder Shelly, met wie Dyon kort een relatie had. Shelly en Dyon zorgden voor Yara in co-ouderschap.

Verslaafd
De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor deze zaak. Dat de rechtbank uitgebreid de tijd neemt, komt omdat er veel experts worden gehoord. Vandaag waren dit twee forensisch artsen en een forensisch toxicoloog. Morgen een psycholoog, psychiater en een medewerker van reclassering.
De forensisch artsen vertelden hoe Yara is overleden, door een overdosis GHB. Pas weken nadat Yara was overleden, werd er forensische onderzoek gedaan en werd de hoge concentratie GHB in de urine ontdekt. "Er was eerst wiegendood vastgesteld", vertelt Dyon. "Maar via via hoorden we dat Shelly drugs had gebruikt. Met wat anderen ben ik zelf gaan rondvragen. Ons onderzoek hebben we aan de recherche gegeven. Daarna zijn zij een uitgebreid onderzoek gestart."
Overdosis GHB
Dat er eerder geen aanleiding was voor het onderzoek, kwam omdat de moeder van Yara toen ze 112 belde, niet had verteld dat ze die dag crack had gerookt en cocaïne en GHB had gebruikt. Ze was verslaafd, maar gebruikte naar eigen zeggen niet elke dag. De artsen die Yara hadden onderzocht konden geen doodsoorzaak vinden en dachten aan wiegendood.
Hoe Yara de GBH binnen heeft gekregen, via een speentje, de handen van haar moeder of via een flesje, is niet bekend. De moeder van Yara verklaarde dat zij haar baby niks heeft gegeven.
De forensische deskundigen hebben vandaag een toelichting gegeven op hun onderzoek. "Ze kunnen geen uitsluitsel geven over de manier waarop de GHB bij Yara binnen is gekomen", vertelt strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut, die Shelly bijstaat. "Ze kunnen niet zeggen welk scenario het meest waarschijnlijk is. Ook kan niet worden vastgesteld hoeveel GHB Yara binnen heeft gekregen en wanneer dat precies is gebeurd."
Nabestaanden
"Ik stond te trillen toen ik dat hoorde", vertelt Dyon. "Voor mijn gevoel stond Shelly alleen maar te liegen. Ze toonde geen enkel berouw, het hele jaar niet. Pas na mijn slachtofferverklaring zei ze dat ze meeleefde met ons verdriet. Maar daar geloof ik weinig van. Ze heeft in het begin mijn hele familie zwartgemaakt en vertelde dat ze geen drugs gebruikte. Nu komt ze toch met een heel ander verhaal."
Dyon las emotioneel zijn verklaring voor. Hij verwijt het Shelly dat ze überhaupt drugs in huis had toen Yara bij haar was en dat hij nu een leven leeft vol kwelling en verdriet. Vooral de nachten zijn moeilijk.
RTL Boulevard filmde vandaag tijdens de zitting. Bekijk hieronder de beelden:
Overdosis GHB werd Dyons dochtertje Yara van negen maanden fataal
Terug naar PI
"De verklaringen deden Shelly veel", zegt Van der Hut. "Het verdriet is er altijd, maar op momenten als vandaag wordt ze daar extra mee geconfronteerd."
Shelly zat in een forensische verslavingskliniek, maar wordt na vandaag teruggeplaatst in een penitentiaire inrichting, bevestigt Van der Hut aan RTL Nieuws. De kliniek heeft het vertrouwen opgezegd nadat de moeder van Yara onder meer niet had verteld bij wie ze haar verlof had doorgebracht, ze een alcoholtest niet heeft doorstaan en ze twee keer op een kamer van een medecliënt is geweest, tegen de regels in.
"Ze had twaalf uur verlof en voelde zich vrij, ze heeft mensen bezocht en was zich er niet van bewust wat ze moest melden", vertelt Van der Hut. "Ze neemt de verantwoordelijkheid hiervoor."
Geen herbegrafenis
Eerder zette Dyon een crowdfundingsactie op om Yara te herbegraven. Ze ligt nu 80 kilometer bij hem vandaan. "Het is nog niet gelukt. Hiervoor moet eerst een uitspraak zijn geweest en een veroordeling."
Daarnaast is het hem niet gelukt voldoende geld binnen te halen. Het gewenste bedrag van 20.000 euro is binnen, maar daar is maar 14.000 euro van over, te weinig voor een herbegrafenis. "Ik moest belasting betalen over het opgehaalde geld en een deel ging ook naar de crowdfundingssite. Verder was ik veel geld kwijt om Yara officieel te laten erkennen als mijn dochter en een nieuw grafje zou 2000 euro kosten."
De initiatiefnemers zullen waarschijnlijk afstand doen van de herbegrafenis. "Het restbedrag wordt dan gedoneerd aan een goed doel."
Uitspraak
De rechtszaak gaat morgen verder. Dan zullen de persoonlijke omstandigheden van Shelly worden besproken. Daarna volgt de aanklacht van de officier van justitie en het pleidooi. De uitspraak volgt op 2 maart.