Ga naar de inhoud
18 mensen gered

Kustwacht: alle opvarenden van boord zinkend schip gehaald

Beeld © ANP

Spannende uren voor 18 opvarenden van een vrachtschip op de Noordzee. Het schip waarop ze zaten, Julietta D., was in aanvaring gekomen met een ander schip en 'maakte water'. Rond 12.40 uur maakt de Kustwacht bekend dat alle opvarenden met helikopters van boord zijn gehaald.

De aanvaring vond plaats in het 'ankervak IJmuiden'. Het schip maakte veel water in de machinekamer. 

Drie SAR-helikopters

In totaal werden drie SAR-helikopters gealarmeerd, twee Nederlandse en één van de Belgische Kustwacht. De KNRM heeft ook twee reddingsboten laten uitvaren om hulp te bieden: een uit IJmuiden en een uit Scheveningen.

Het ongeladen schip, dat vaart onder Maltese vlag, was onderweg van het Duitse Brunsbuttel naar Amsterdam. Volgens Vesselfinder lag het schip rond 10.00 uur voor anker op zo'n 50 kilometer uit de kust

"Aan het eind van de ochtend kwamen de schepen Julietta D en Pechora Star in aanvaring met elkaar", meldt de Kustwacht. "Beide schepen lagen voor anker in het ankervak bij IJmuiden. Het anker van het schip Julietta D hield het niet en daardoor kwamen ze in aanvaring met elkaar." 

Stuurloos in windmolenpark

Op dit moment is het stuurloze schip Julietta D drijvende in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Sleephulp is onderweg.

Het schip waarmee de Julietta D. in aanvaring mee kwam, draagt de naam Pechora Star. De situatie aan boord van dat schip is stabiel. Het heeft geen lading verloren.

Storm

De botsing vond plaats tijdens het hoogtepunt van de storm vandaag. Over wat er precies is gebeurd kon de Kustwacht nog niets zeggen.

Code
Lees ook:
Code oranje ingetrokken, tot avond nog zware windstoten verwacht