Maar bar weinig reizigers zijn bereid om bij te betalen om de CO2-uitstoot van hun vlucht te compenseren. Bij de KLM gaat het bijvoorbeeld om 2 procent van de klanten die groener wil vliegen, bij Transavia gaat 6 procent voor de optie.
Dat blijkt uit een rondvraag van De Telegraaf. Reizigers kunnen sinds enkele jaren bij veel maatschappijen bij het boeken van een vlucht kiezen voor een optie waarbij de uitstoot wordt gecompenseerd, maar daar wordt dus maar weinig gebruik van gemaakt.
"Mensen kijken er wel naar, maar er zijn er maar weinig die daadwerkelijk doorpakken", zegt Coby van Dongen, directeur van De Jong Intravakanties, waar slechts 1,5 procent de CO2-uitstoot wil compenseren. "Al verwacht ik wel dat steeds meer mensen wel zullen kiezen voor compensatie, gelet op de huidige trend rond duurzaamheid."
'Vliegschaamte'
Al eerder bleek dat mensen weinig zin hebben om bij te betalen om van hun zogeheten 'vliegschaamte' af te komen. Een onderzoek van het ministerie van Infrastructuur van eind 2020 kwam bijvoorbeeld al tot die conclusie.

Sommige reisbedrijven kiezen daarom zelf voor andere vormen van compensatie. De Jong Intra betaalt bijvoorbeeld zelf bij busreizen de kosten voor groener rijden. Bij TUI biedt men Fair Travel-reizen aan, waarbij klanten 2 euro kunnen bijleggen voor concrete projecten die het milieu helpen. De reisorganisatie verdubbelt dat bedrag vervolgens.
Actie KLM
Bij KLM rekent men sinds enkele weken een groene premie door aan reizigers. Die betalen dan een paar euro extra voor de bijmenging van duurzame brandstof. Ook kunnen klanten zelf biobrandstof bijkopen. KLM zegt nog niet te kunnen zeggen of die actie wél aanslaat.


Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.