Ga naar de inhoud
Documentaire

Partner Peter R. de Vries doet verhaal: 'We zouden dit jaar trouwen'

Thamina Akefi Beeld © Screenshot uit de documentaire.

Voor het eerst is de partner van Peter R. de Vries uit de anonimiteit gestapt. In een documentaire die vanavond werd uitgezonden door NPO spreekt journaliste Tahmina Akefi (38) over haar relatie met de vermoorde misdaadjournalist. 'Zes liefdevolle en intense jaren'.

"We zagen elkaar voor het eerst achter de schermen bij Pauw", vertelt Akefi. Ze was tegelijk met Peter R. de Vries te gast in de talkshow. "Ik zat in de visagie en hij kwam binnenlopen. Hij noemde dat altijd een blikseminslag. Dat moment hebben we later heel vaak teruggehaald en daarvan hebben we heel vaak gezegd: 'Konden we dat maar opnieuw beleven'."

Uit de anonimiteit

Niet lang na de eerste ontmoeting spraken de twee voor het eerst met elkaar af. Niet veel later kregen ze een relatie die ongeveer zes jaar zou duren, tot het moment dat Peter R. de Vries werd vermoord. De identiteit van Akefi van Peter R. de Vries bleef tot nu toe altijd geheim. Ze wilde niet 'de partner van' zijn. "Maar ik wil tijdens de rechtszaak gebruik maken van mijn spreekrecht en dat wil ik niet anoniem doen."

Royce
Lees ook:
Royce de Vries over beveiliging vader Peter R.: 'Verliep moeizaam'

Op 6 juli 2021 werd De Vries rond half acht 's avonds neergeschoten in Amsterdam. De aanslag gebeurt na de televisieuitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was. Vlak voor de uitzending heeft hij De Vries contact met Akefi. "Hij stuurde me nog een berichtje: 'snoesje, I love you'."

Beveiliging

Volgens Akefi ging er veel mis rond de beveiliging van De Vries. "Een paar weken voor de aanslag vroeg hij me: 'Wat zou je ervan vinden als ik beveiliging neem?'." Volgens haar was het alles of niks. Altijd beveiliging, of geen beveiliging. De Vries wilde graag beveiliging op bepaalde routes waar hij vaak kwam, maar dat was volgens haar geen optie.

Ze is ervan overtuigd dat de aanslag voorkomen had kunnen worden. "Ze wisten hoe groot het gevaar was."

Kinderen
Lees ook:
Kinderen Peter R. de Vries vertellen open en emotioneel in documentaire over hun vader

Naast hem gelegen

Negen dagen na de aanslag overleed De Vries aan zijn verwondingen. "De avond voor hij overleed, kon ik niet slapen. Ik ben naar huis gegaan, maar midden in de nacht teruggekomen naar het ziekenhuis", vertelt Akefi. "Ik had de verpleging eerder al gezegd dat ik graag bij Peter wilde liggen. Dat is toen geregeld en toen ben ik naast hem gaan liggen. Ik ben in een diepe slaap gevallen. Ik ben de verpleger die dat geregeld heeft zo dankbaar. Die heeft mij een paar onvergetelijke uren gegeven."

Kort na het overlijden van De Vries, in juli 2021, ging Akefi al wel in gesprek met de Volkskrant, maar ook toen anoniem. "Ik wil niet die anonieme partner zijn over wie zo veel wordt gespeculeerd", zei ze toen. "Maar het moet nu van de politie."

Advocaten
Lees ook:
Advocaten blikken terug: 'Halfjaar na moord op Peter R. slijt urgentie alweer'

Verloving

In 2021 vroeg De Vries Akefi ten huwelijk. "Hij pakte mijn handen en keek mij aan, hij had een heel mooie, zachte blik in zijn ogen", vertelt de journaliste. "Hij legde zijn handen tegen mijn gezicht en zei: zou je met mij willen trouwen? Het moment was onverwacht, maar het zat er wel aan te komen. We hadden er al vaker over gesproken, al in 2017 toen we weer bij elkaar kwamen."

Het huwelijk zou in de zomer van 2022 plaatsvinden. "We zouden het rond mijn verjaardag doen in juni. Onze bruiloft zou ook het moment zijn dat we de relatie naar buiten zouden brengen."

In de documentaire vertelt Akefi ook over de vele reizen die ze als stel maakten. "Tijdens die reisjes liepen we gewoon naast elkaar, hoefden we niet stiekem te doen", zegt ze. "We waren ook helemaal niet bezig met veiligheid toen. Nu is het weg. Dat is nog heel onwerkelijk".

Bekijk ook: Terugblik op de moord op Peter R: 'Je zweeft tussen hoop en vrees'

01:33
Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong blikken terug op de moord op Peter R. de Vries. Het drietal stond samen kroongetuige Nabil B. bij. Peter Schouten: ''Ik wilde niets anders dan dat hij gewoon weer op zou staan.''