1115 kinderen

Toeslagenouders uit beeld bij gemeenten 'door schaamte en wantrouwen'

29 januari 2022 09:05 Aangepast: 29 januari 2022 10:36
Beeld © ANP

Bij honderden gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire zijn verplicht kinderen uit huis geplaatst. Maar bij de gemeenten, die hun aanspreekpunt zijn, melden ze zich bijna niet.

Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw. Amsterdam zegt twaalf gezinnen te kennen, Zoetermeer en Rotterdam zes, Den Haag kent vijf gezinnen en Assen drie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspecties gaan uithuisplaatsingen kinderen toeslagenouders onderzoeken

Sinds 2015 zijn 1115 kinderen uit huis geplaatst bij ouders die het slachtoffer werden van de toeslagenaffaire. Het is niet duidelijk of dat het gevolg is van de financiële of geestelijke problemen als gevolg van de toeslagenaffaire.

Het overkwam ook Karin, die eerder anoniem haar verhaal deed:

Doordat haar kinderen niet meer naar de opvang konden, verloor Karin haar baan en raakte ze steeds verder in de problemen.

'Schaamte en wantrouwen'

Het is onduidelijk waarom ouders zich niet melden. De gemeente Rotterdam zegt dat sprake is van schaamte en wantrouwen bij de ouders. Ze verwachten daar dat meer gezinnen zich zullen melden.

In de toeslagenaffaire werden tienduizenden ouders ten onrechte aangemerkt als fraudeur met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten daarom al het ontvangen geld terugbetalen. De bedragen liepen vaak op tot tienduizenden euro's.

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore