Op kosten gemeente

Nabestaanden kiezen voor herbegrafenis na seance op kinderbegraafplaats

28 januari 2022 20:51
Begraafplaats Rusthof in Amersfoort Beeld © ANP

Nabestaanden van overledenen op een Amersfoortse begraafplaats laten hun geliefde op kosten van de gemeente herbegraven. Vorig jaar bleek een groep mensen op het kindergedeelte van de begraafplaats een seance te hebben gehouden om contact te maken met de overledenen.

De groep had daarvoor overigens toestemming gevraagd en gekregen van de directeur van de begraafplaats. De directeur is inmiddels op non-actief gesteld en de Nationale Ombudsman concludeerde al dat die toestemming nooit had mogen worden gegeven.

Achtergelaten videocamera

De zaak zorgde voor veel onrust en kwam aan het licht toen de vader van een overleden kind een achtergelaten videocamera vond met daarop filmbeelden van de bijeenkomst. Nabestaanden van 42 overledenen op de begraafplaats hebben aangifte gedaan van grafschennis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ombudsman: begraafplaats mocht geen toestemming geven voor seance

Hoeveel mensen ervoor kiezen hun geliefde een andere laatste rustplaats te geven, is niet duidelijk. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort spreekt over 'enkele nabestaanden'.

'Emotioneel besluit'

Bolsius noemt de keuze om geliefden te laten herbegraven een 'enorm emotioneel besluit'. "Wij betreuren het zeer dat het voor deze nabestaanden zulke vergaande consequenties heeft, maar respecteren ook hun keuze", zegt de burgemeester. "Om die reden zullen wij de kosten die hieraan verbonden zijn, vergoeden."

Amersfoort wil de nabestaanden die daar behoefte aan hebben in gesprek laten gaan met de groep die de seance opzette en bijwoonde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore