Jos B. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Het gerechtshof in Den Bosch deed die uitspraak in hoger beroep. Eerder had B. een straf van 12,5 jaar gekregen.
De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in 1998 op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot Jos B. in 2018 in beeld kwam na een grootschalig DNA-onderzoek.
B. werd daarop in november 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Volgens de rechtbank in Maastricht had B. de jongen seksueel misbruikt en ontvoerd, en was het jongetje als gevolg daarvan overleden.
Het OM eiste in het hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar, omdat het vindt dat er sprake is van opzettelijk doden. Het hof acht nu bewezen dat B. verantwoordelijk is voor de dood van Nicky, door een hand op zijn mond te leggen. B. had kunnen weten dat Nicky dat niet zou overleven. Daarom is er sprake van doodslag, en krijgt B. een hogere straf.
Berthie Verstappen na hoger beroep: 'Eindelijk kunnen we het een beetje afsluiten'
DNA op onderbroek
Jos B. heeft zelf altijd volgehouden ontschuldig te zijn. DNA van B. werd gevonden op de pyjama- en onderbroek van Nicky. Diens onderbroek zat binnenstebuiten en achterstevoren. B. verklaarde dat hij de jongen destijds had gevonden, maar die was toen volgens hem al overleden.
Zijn advocaat Gerald Roethof verklaarde tijdens de hogerberoepszaak nieuw onderzoek te willen omdat het DNA op de onderbroek van Verstappen niet noodzakelijk op misbruik zou wijzen. Dat verzoek wijst het hof af.

Tegen de uitspraak van het hof is alleen nog cassatie bij de Hoge Raad mogelijk. Die kijkt dan alleen of er ergens fouten in de procedure zijn gemaakt.
Verklaring Bekir E.
Het hoger beroep kende vorig jaar een opvallende wending toen B.'s voormalig medegevangene Bekir E. vorig jaar in de rechtszaal werd gehoord. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. B. deed de verklaring van E. af als onzin.
Het hof stelt in het vonnis dat de verklaringen van E. niet betrouwbaar genoeg waren om als bewijs mee te worden genomen in de zaak.
De laatste maanden hing ook de moord op Peter R. de Vries over de zaak. De misdaadverslaggever was een steunpilaar voor de familie Verstappen. De ouders van Nicky droegen geregeld een T-shirt van De Vries naar het hof en zoon Royce de Vries staat de familie sinds de dood van zijn vader bij.
Jos B. ontkent
Jos B. legt zich niet neer bij de veroordeling tot zestien jaar cel van het hof in Den Bosch, hij ontkent. Zijn advocaat Gerald Roethof liet na afloop weten in cassatie te gaan. Hij sprak van een 'opmerkelijk arrest'. "Het hof heeft zaken ingevuld, het is nu de vraag of dat op de juiste wijze is gebeurd." De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen.
Volgens Roethof was B. op de hoogte van het risico dat zijn straf hoger zou uitvallen. "Hij blijft erbij dat hij het niet gedaan heeft. Hij is heel duidelijk daarin, hij wil niet zitten voor iets wat hij niet heeft gedaan." Volgens Roethof is B. 'stuk' van de uitspraak. "Natuurlijk raakt dit hem."
