Ga naar de inhoud
5 keer kans op goud

Ze konden elkaar de kop inslaan, nu zijn de zusjes Schulting apetrots: 'Ze gaat winnen!'

Marieke en Jolien Schulting voor een foto van Suzanne in de tuin. Beeld © Matthijs Voortman

Dat ze 'de zusjes van' worden genoemd, vinden Marieke en Jolien Schulting (beiden 20) helemaal niet erg. "Maar we worden zelf ook graag gezien, hoor." Thuis gaat het vaak over zus Suzanne, zeker nu zij deze maand als grote favoriet bij het shorttracken op de Olympische Spelen in Peking staat. "Ze zal iedereen versteld doen staan."

In de gang van hun huis in buurtschap Uilesprong bij het Friese Tijnje hangen foto's van Suzanne. "Ja, alles draait hier om Suzanne", zegt zusje Marieke met een schamper lachje. Zij en haar tweelingzus Jolien wonen nog bij hun ouders. Nog wel, want Marieke gaat volgend jaar de opleiding social work doen in Groningen en Jolien wil eigenlijk ook wel weg, wat ze gaat doen weet ze nog niet. "In elk geval iets met mensen."

Dikke ruzie

Suzanne (24) woont al een tijdje op zichzelf in Heerenveen. En dat is maar goed ook, lachen de zussen. "Het is sindsdien wel wat relaxter thuis." En dat bedoelen ze echt niet verkeerd. Marieke: "Als het vroeger op de training van Suzanne even niet zo lekker ging, dan zagen we dat gelijk. We hoefden maar één woord te zeggen en het was dikke ruzie. Dan moesten wij wel een beetje lachen, want het ging nergens over, over een stoel die niet goed was aangeschoven bijvoorbeeld."

"Wij twee trokken meestal samen op en Suzanne was alleen."

De tweeling weet nog goed dat de vier jaar oudere Suzanne een opstandige puber was. "Dan pakte ze iets af van papa en mama en legde dat onder ons bed, zodat wij de schuld kregen als ze het vonden. Alleen maar om ons te plagen", zegt Jolien. Marieke vult aan: "Wij tweeën trokken meestal samen op en Suzanne was alleen. We konden elkaar de kop soms wel inslaan."

Nu zijn ze alle drie volwassen. De band is prima tussen de zussen. En ze laten Suzanne met rust als ze een slechte dag heeft. "Nu denken we: het trekt wel weer bij."

'Ik hou van een feestje'

Als ze al eens met het hele gezin aan tafel zitten ("dat gebeurt niet zo vaak, we zijn altijd weg"), dan gaat het best vaak over schaatsen, over Suzanne. Maar dat begrijpt Jolien wel: "Marieke en ik zien elkaar elke dag en hebben elkaar niet zoveel meer te vertellen. Suzanne moet even haar verhaal kwijt als ze ons een tijdje niet heeft gezien."

"En daarbij," vertelt Marieke, "heel eerlijk: ons leven is erg normaal. We gaan naar school, hebben een baantje, allemaal niet zo spannend. Zij maakt meer mee."

Het enthousiasme is groot bij de zusjes, is te zien in onderstaande video:

Piano spelen en wijn drinken: de andere kant van Suzanne Schulting

02:32
Piano spelen en wijn drinken: de andere kant van Suzanne Schulting

Of ze haar leven zouden willen? Marieke zegt resoluut 'nee': "Haar leven is zo gericht op sport. Ze moet zich aan een strikt eetpatroon houden. Daarbij hou ik van een feestje en een wijntje. Suzanne ook, maar zij mag het niet. Haar leven is sport."

Shorttrackvijver

Jolien en Marieke hebben het wel geprobeerd hoor, schaatsen en shorttrack. Maar eerst wilde vader Jan zijn drie dochters leren tennissen. "Marieke kon dat nog wel aardig, Suzanne en ik hebben totaal geen balgevoel, dus dat werd niks." Het schaatsen werd er met de paplepel in gegoten, uiteraard, het is Friesland.

"Haar pak zat niet goed en ze zwaaide constant naar papa en mama op de tribune."

Jolien wijst naar buiten, naar de vijver in de tuin. "Als het flink had gevroren, maakte papa daar een shorttrackbaantje. Dan moesten we elke keer rondjes schaatsen. We hadden soms even pauze zodat papa de baan weer sneeuwvrij kon maken en dan gingen we weer." Ze vonden het alle drie leuk.

Marieke was niet zo'n ster met schaatsen, zegt Jolien. "Ik kan me herinneren dat ze een wedstrijd had in Heerenveen. Toen had ze de helm verkeerd om op en deed ze die tijdens de wedstrijd af. Haar pak zat niet goed en ze zwaaide constant naar papa en mama op de tribune.

Jolien was wat beter: "Maar ik was te bang, denk ik." Nu doet ze op het hoogste niveau cheerleading. "Vergis je niet, dat is een zware sport. Misschien wordt het olympisch, dan hoop ik erbij te zijn."

De beste zijn

Suzanne was gelijk heel goed in schaatsen, herinneren de zussen zich. "Mama zegt wel altijd dat ze vaak viel in het begin." Veel weten ze niet meer, maar wel dat er op de club altijd een 'dikke strijd' was tussen een teamgenoot en Suzanne. "Ze wilden allebei de beste zijn en Suzanne verloor ook weleens", zegt Marieke.

Over die concurrent hebben we nooit meer iets gehoord, Suzanne groeide uit tot de beste shorttrackster van de wereld op dit moment.

Toch was het vier jaar geleden nog een daverende verrassing dat Suzanne Schulting goud won op de Olympische Spelen. Ook voor Marieke: "De kans dat ze en medaille zou winnen was klein." Ze weet nog dat ze in de trein zat en niet durfde te kijken naar de finale. "Er kan zoveel gebeuren." Een andere passagier keek wel en riep dat het goud was. "Ik ging het checken en het was waar, toen dacht ik echt wauw! M'n telefoon explodeerde, zoveel berichtjes kreeg ik."

Chaos in huis

Waar ze straks de olympische wedstrijden van haar zus gaat kijken, weet ze nog niet, maar in elk geval niet thuis, verzekert ze. "Het is hier chaos. Veel te spannend."

"We zeggen gewoon waar het op staat en doen geen toneelstukjes."

Jolien beschrijft de situatie in de huiskamer van de familie Schulting als Suzanne een belangrijke wedstrijd heeft: "Papa is de enige die rustig op de bank zit. Ik ben aan het ijsberen, Marieke schreeuwt dat iedereen rustig moet zijn en vraagt constant hoe ver het nog is. Maar mama is het gekste, die loopt een halve marathon door het huis en maakt zelfs schaatsbewegingen."

De zusjes Schulting zijn open, ze flappen er alles eruit. "Zo zijn wij allemaal, hoor", zegt Marieke. "We zeggen gewoon waar het op staat en doen geen toneelstukjes."

Drama en glamour

Ook Suzanne is een open boek. Ook nu ze echt bekend is, houdt ze niets achter in interviews. Marieke: "Als een wedstrijd kut was, dan zegt ze dat. En als ze wint is het fucking mooi. Dat is Suzanne wel." Jolien: "Je moet ook geen masker opzetten. Dit is wie je bent."

Voor Suzanne hoort daar wat drama en glamour bij, daar houdt ze van, zeggen de zussen. "Maar ook op de foto's en filmpjes die ze op social media zet, is ze 100 procent zichzelf", verzekeren ze. "Soms vraagt ze ons welke foto ze moet posten. En dan plaatst ze altijd de foto waarvan wij zeggen dat ze die niet moet kiezen", lacht Jolien.

Het lijkt de zussen ook best leuk om net als Suzanne in de spotlights te staan. "Ik hou niet per se van aandacht, hoor", zegt Marieke, "maar ik vind het wel leuk om op Instagram te laten zien wie ik ben en wat ik doe." Jolien: "Dat vindt iedereen wel leuk, toch? Ik wel in elk geval." En met een knipoog: "Ik zou best wat volgers van Suzanne over willen nemen."

​​​"Ze is heel krachtig. Als ze eenmaal voorop ligt, dan laat ze niemand er meer langs."

Wie van de twee het meest op Suzanne lijkt? Marieke: "Ik meer qua zelfverzekerdheid en schijt hebben aan alles. En Jolien meer met eeh, ik moet eerlijk zeggen, ik hoor vaker dat ik op Suzanne lijk en Jolien wat minder." "Nou", reageert Jolien, "dat hysterische heb ik wel weer van Suzanne." Marieke: "Maar ik lijk qua uiterlijk weer het meest op haar." Jolien: "Dat vind ik dus helemaal niet."

Heel normale zussen dus, van wie er één toevallig erg goed is in shorttrack. Zo vlak voor de Spelen hebben Jolien en Marieke weinig contact met hun zus. "We willen haar niet afleiden", zegt Jolien. "Dus we bellen haar niet, sturen alleen een berichtje met 'veel succes'."

Wat gaat ze doen in Peking? "Winnen!", roepen ze in koor. Marieke: ​​​"Ze is heel krachtig. Als ze eenmaal voorop ligt, dan laat ze niemand er meer langs." Jolien: "Ze zal iedereen versteld doen staan."

Vijf keer kans op goud

Suzanne Schulting komt op de Olympische Spelen in Peking uit op vijf onderdelen.

Op 5 februari voor het eerst, dan zijn de series van de 500 meter en dezelfde dag zijn er gelijk medaillekansen op de mixed relay. De finales van de 500 meter zijn op 7 februari, grote kans dat Schulting daarin van de partij is om te strijden voor de medailles.

Twee dagen later komen de vrouwen ook in actie in de voorrondes van de relay. Als het team zich kwalificeert, ligt er op 13 februari een medaille voor hen klaar. Dan zijn de finales. 

Op 9 februari zijn ook de series voor de 1000 meter, de afstand waarop Schulting vier jaar geleden in Zuid-Korea goud won. De finales voor die afstand zijn op 11 februari. Op 15 februari worden bij de vrouwen de medailles verdeeld op de 1500 meter.

Het hele olympische programma zie je hieronder.