Niet gepubliceerd

Blad Linda wist in 2020 al van beschuldigingen misbruik door Ali B

28 januari 2022 07:17 Aangepast: 28 januari 2022 13:39
Ali B

Het maandblad LINDA., dat sinds 2019 onderdeel is van John de Mols Talpa en dat wordt geleid door diens zus Linda, wist medio 2020 al van vermeend seksueel overschrijdend gedrag van The voice of Holland-coach Ali B. Maar het blad ging niet over tot publicatie.

Dat bevestigt een woordvoerster van het blad na berichtgeving van de Volkskrant hierover op basis van informatie van LINDA.-medewerkers. LINDA. sprak in juni 2020 met twee jonge vrouwen die door Ali B zouden zijn lastiggevallen.

Verkrachting

Een van hen, een oud-deelnemer van het programma, zou verkracht zijn door de TVOH-coach. De andere vrouw zegt te zijn betast door Ali B op een schrijverskamp. De creatief directeur van LINDA., Jildou van der Bijl, heeft bevestigd op de hoogte te zijn geweest van de gesprekken met de vrouwen (zie ook haar verklaring onderaan dit artikel), en ook Linda de Mol wist ervan. Maar die wilde de misstanden niet met haar broer delen 'om de anonimiteit en de wens van het slachtoffer te respecteren', zegt zij.

Het blad heeft niet over de gebeurtenissen geschreven omdat de hoofdredactie vond dat  er te weinig bewijs was. Van der Bijl: "We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende. Voor publicatie was echt meer bewijs nodig", zegt ze in de Volkskrant.

Ze benadrukt dat er door de vrouwen nog geen aangifte was gedaan en dat er vermoedelijk anders was beslist 'als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit zijn de aantijgingen in BOOS tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen

BOOS maakte er wel werk van

Het blad heeft vervolgens een freelance-journalist op de zaak gezet, maar die heeft niet verder gezocht naar andere slachtoffers 'uit angst dat Ali B erachter zou komen', schrijft de krant. De journalist zou de vrouwen wel hebben geholpen bij oproepen om meer slachtoffers te vinden.

Uiteindelijk kwamen de vrouwen bij het programma BOOS terecht, mede door toedoen van Van der Bijl. Daar konden ze hun verhaal wel kwijt en dat leidde vorige week tot een ophefmakende aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag waarin ook Voice-coach Marco Borsato en orkestleider Jeroen Rietbergen beschuldigd werden. De laatste gaf het misbruik publiekelijk toe en stapte op.

Van der Bijl ontkent dat haar blad niet is overgegaan tot publicatie omdat dat commerciële consequenties zou hebben gehad of omdat er familie in het spel was. De 'loyaliteit' zou volgens haar 'in de eerste plaats naar de vrouwen gaan en niet naar het moederbedrijf'. 

Bekijk ook - John de Mol beschuldigd van victim blaming: dit is wat hij precies zei

Talpabaas John de Mol reageerde in het programma BOOS van BNNVARA op de beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Hij kreeg veel kritiek op zijn uitspraken, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan victim blaming.

Verklaring Jildou van der Bijl in Linda.:

"Het klopt dat wij bezig zijn geweest met een verhaal over Ali B. Ons is in de zomer van 2020 een verhaal ter ore gekomen van een deelnemer aan The Voice of Holland, waarbij sprake was van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag door Ali B. Deze jonge vrouw heeft aan ons haar ervaringen verteld en wilde daar graag mee naar buiten treden. Haar motief was eenduidig: ze wilde dat dit zou stoppen en dat andere vrouwen dit niet zou overkomen. Omdat dit zo’n gevoelige kwestie is en zorgvuldig handelen geboden is, hebben we de anonimiteit van de vrouw gegarandeerd en het tempo en de lijn van het vermeende slachtoffer gevolgd. Zij wilde niet dat haar verhaal bekend werd gemaakt binnen de Talpa-organisatie. Linda de Mol wist van ons contact met de vrouwen, dat dit anoniem gemeld was en zeer vertrouwelijk was. Ook zij heeft zich gehouden aan deze vertrouwelijkheid.

We hebben - in onze research - nog een jonge vrouw gesproken die ook vertelde over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Ali B. Desondanks achtten wij de bewijslast (nog) niet groot genoeg om hierover te publiceren, er was bovendien geen sprake van aangifte. Publicatie op dat moment zou juist schadelijk kunnen zijn geweest voor de slachtoffers. Onze research liep dood, maar de vrouwen wilden graag dat hun verhalen openbaar gemaakt zouden worden, om patronen te doorbreken. Na overleg met de vermeende slachtoffers is door ons contact gezocht met Tim Hofman. In een persoonlijk gesprek samen met de twee jonge vrouwen zijn in maart 2021 de getuigenissen overgedragen aan hem en zijn redactie. We zijn ontzettend blij en trots dat deze twee dappere vrouwen inmiddels aangifte hebben gedaan en dat hun ervaringen een podium hebben gevonden, waardoor deze praktijken gestopt kunnen worden."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore