Ga naar de inhoud
Hoger beroep

20 jaar voor Jos B.? Hof doet uitspraak in zaak Nicky Verstappen

Jos B. staat terecht voor het doden van Nicky Verstappen in 1998. Beeld © Petra Urban

Het gerechtshof in Den Bosch doet vandaag uitspraak in de zaak Nicky Verstappen. Verdachte Jos B. staat terecht voor het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998. In hoger beroep is twintig jaar cel geëist. B. heeft tot nu toe altijd zijn onschuld volgehouden.

Nicky Verstappen verdween in nacht van 9 op 10 augustus 1998 van een jeugdkamp op de Limburgse Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden.

DNA-onderzoek

Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam B. in beeld. Toen de naam van de 59-jarige Limburger bekend werd, bleek hij echter spoorloos. B. werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd.

DNA van B. werd gevonden op de pyjama- en onderbroek van Nicky. Diens onderbroek zat binnenstebuiten en achterstevoren. B. verklaarde dat hij de jongen destijds had gevonden, maar die was toen volgens hem al overleden. Dat verhaal werd niet geloofd door de rechtbank. 

OM
Lees ook:
OM eist 20 jaar cel tegen Jos B. in hoger beroep Nicky Verstappen

B. werd daarop in november 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Volgens de rechtbank in Maastricht had B. de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 seksueel misbruikt en ontvoerd, en was het jongetje als gevolg daarvan overleden.

Opzettelijk doden

Zowel het OM als B. gingen vervolgens in hoger beroep. Het OM deed dat omdat het vindt dat er sprake is van opzettelijk doden. Het achtte B. toerekeningsvatbaar, er werd geen tbs geëist. Het OM noemde het 'niet de meest passende maatregel' in het geval van B.. Als het OM gelijk krijgt, gaat B. voor twintig jaar de gevangenis in. 

B. ging op zijn beurt in hoger beroep omdat hij volhoudt onschuldig te zijn. Zijn advocaat Gerald Roethof verklaarde tijdens de hogerberoepszaak nieuw onderzoek te willen omdat het DNA op de onderbroek van Verstappen niet noodzakelijk op misbruik zou wijzen.  

Jos
Lees ook:
Jos B. houdt voet bij stuk, advocaat Roethof wil nieuw onderzoek

Het hoger beroep kende vorig jaar een opvallende wending toen B.'s voormalig medegevangene Bekir E. vorig jaar in de rechtszaal werd gehoord. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. B. deed de verklaring van E. af als onzin.

Steun Peter R. De Vries

De moord op Peter R. de Vries van afgelopen juli hing de laatste maanden over de zaak. De misdaadverslaggever was een steunpilaar voor de familie Verstappen. De ouders van Nicky droegen geregeld een T-shirt van De Vries naar het hof en zoon Royce de Vries vergezelde hen na de dood van zijn vader.

Als het hof vandaag een uitspraak heeft gedaan, is alleen nog cassatie bij de Hoge Raad mogelijk. Die kijkt dan alleen of er ergens fouten in de procedure zijn gemaakt. 

Bekijk ook: Familie Nicky Verstappen krijgt ook in hoger beroep geen antwoord

04:53
De laatste dag van de hogerberoepszaak was eind november van vorig jaar. Tijdens het hele proces hield hij zich aan zijn verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore