Ga naar de inhoud
Vakantiewoning

'Vaker tweede woning in toeristisch gebied, starter de dupe'

Op Schiermonnikoog is net aandeel tweede woningen het grootst. Beeld © ANP

Steeds vaker worden huizen in toeristische gebieden van Nederland opgekocht door mensen die al een woning hebben. De tweede woning, in veel gevallen aan de kust, wordt soms gebruikt voor verhuur aan vakantiegangers. Starters kunnen daardoor moeilijker een huis krijgen in de gebieden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van het programma Pointer van KRO-NCRV. Het aantal tweede woningen dat in Nederland werd gekocht steeg harder dan het aantal starterswoningen. 

Het gaat om gewone woningen, dus niet om recreatiehuizen op vakantieparken. De huizen dienen als vakantiewoning voor de koper, maar worden soms ook gebruikt voor doelen als huisvesting voor kinderen of woningverhuur voor vakantiegangers. 

Schiermonnikoog 

Het Kadaster stelde een top-25 samen van Nederlandse gemeenten waarin het percentage aan tweede woningen het hoogst is. Schiermonnikoog staat bovenaan met 9,4 procent. Daarna volt Ameland (7,9 procent) en het Overijsselse Tubbergen (7,1 procent). Gemiddeld hebben 2,2 procent van de Nederlandse huishoudens een tweede woning. 

Ministersploeg
Lees ook:
Ministersploeg komt om in vastgoed: meer dan de helft heeft extra huizen

Uit het onderzoek met de naam 'Tweede woning vs. geen woning' blijkt dat starters door de tweede woningen vaak niet terecht kunnen in hun geboortegebied.

Ook zou de leefbaarheid van een plaats achteruit gaan door een gebrek aan vaste bewoners. Winkels en andere voorzieningen verdwijnen bijvoorbeeld. Door veel tweede woningen ontstaan 'spookdorpen'. 

'Vaste bewoner' 

Ook komt het vaak voor dat een van de eigenaren zich inschrijft als vaste bewoner, terwijl de partner blijft ingeschreven op de eerste woning. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in veel kustdorpen in Zeeland, geldt een verbod op tweede woningen, maar dat wordt weinig gehandhaafd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Bron: RTL Nieuws