Schade economie valt mee

Nederland verwacht ruim miljard euro minder EU-coronasteun

28 januari 2022 00:53 Aangepast: 28 januari 2022 12:19
Minister van Financiën Sigrid Kaag. Beeld © ANP

Naar verwachting krijgt Nederland ruim een miljard euro minder aan Europese coronasteun dan tot nu toe werd verwacht. Nederland verwacht nu 4,7 miljard euro te krijgen, in plaats van de 6 miljard euro waar het kabinet eerder vanuit ging.

Dat schrijft financiënminister Sigrid Kaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag is lager omdat de Nederlandse economie minder hard werd geraakt door de coronacrisis dan in eerste instantie werd gedacht: de economie kromp niet met 5,3 procent, maar met 3,8 procent.

Eigen inschatting

De hoogte van het uiteindelijke bedrag dat Nederland krijgt is deels afhankelijk van de uiteindelijke krimpcijfers. Overigens gaat het om een eigen inschatting van de Nederlandse regering en staat nog niet vast hoeveel Nederland uiteindelijk krijgt. Pas eind juni wordt definitief bekend op welk bedrag Nederland kan rekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slechts zes procent bedrijven had continu coronasteun nodig

Andere landen, zoals bijvoorbeeld Italië, hebben al plannen ingediend om de miljarden aan coronasteun te krijgen. "Nederland heeft dat nog niet gedaan omdat er nog geen kabinet was", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Kaag zei vorige week in Brussel dat ze dat voor de zomer alsnog wil doen."  

Klein voordeel

Een geluk bij een ongeluk: "Omdat Nederland nog geen plannen had ingediend voor de besteding van de miljarden uit het noodfonds, hoeven die nu ook niet te worden bijgesteld", zegt Schreinemachers. "Als je minder krijgt dan verwacht is het natuurlijk veel pijnlijker als je al een bestemming had voor die miljarden. Zo heeft de lange formatie toch nog één klein voordeel."

Wel stonden de miljarden uit het noodfonds al ingeboekt in de begroting voor komende jaren. Dat betekent dat het kabinet dit bedrag ergens anders moet bezuinigen of dat het tekort oploopt. Minister Kaag van Financiën wil daar nog geen uitsluitsel over geven. "Er is nog geen sprake van een bezuiniging", zegt ze. "We gaan in het voorjaar kijken hoe we er voor staan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore