Kwakkelweer houdt aan

Laat de schaatsen maar in het vet: die winter gaat er niet meer komen

27 januari 2022 16:27 Aangepast: 27 januari 2022 16:29
(Archieffoto) Beeld © ANP

Vorig jaar stonden we half februari nog op de schaatsen, maar de kans dat het deze winter nog van natuurijs komt, wordt met de dag kleiner. Dat komt door een krachtige poolwervel, waardoor bij ons relatief zachte lucht uit het westen wordt aangevoerd. "Tot zeker 10 februari is van winterweer geen sprake", zegt Buienradar-meteoroloog Nicolien Kroon.

Kijkend naar de langetermijnverwachting blijft het wisselvallig, zegt Kroon, met temperaturen rond of iets boven normaal. "Je kunt misschien hopen op een keertje nachtvorst, maar zelfs daarvan is niet zeker dat je het krijgt."

Sterke poolwervel

Sinds begin dit jaar is de poolwervel uitzonderlijk sterk. Dat leidt óf tot zachte wind uit het (zuid-) westen, óf tot gure wind uit het noordwesten. Maar ijzige kou die wordt aangevoerd door wind uit het noorden – die zit er echt niet bij.

De poolwervel: wat is dat ook alweer?

De poolwervel, ook wel polaire vortex genoemd, is een lagedrukgebied met zeer lage temperaturen dat zich pal boven de Noordpool bevindt. Het ontstaat door de afname van zonlicht, waardoor de lucht sterk afkoelt.

Begin vorig jaar werd deze polaire vortex 'gebroken'. Dat komt vaker voor: dan vindt een plotselinge opwarming plaats in de stratosfeer, waardoor de poolwervel wordt verstoord. Een gevolg kan zijn dat daardoor koude poollucht naar het zuiden komt. Dat was precies wat vorig jaar februari gebeurde toen Nederland een paar fantastische dagen op het ijs beleefde.

Dat bij een krachtige poolwervel zachte lucht vanuit het westen wordt aangevoerd, maakt de kans op koud winterweer in Nederland een stuk kleiner. Het KNMI constateert een afname van het aantal ijsdagen na periodes in het verleden die volgden op een sterke poolwervel. "In de 45 dagen volgend op een krachtige poolwervel vinden we gemiddeld maar één ijsdag." Na een verstoorde poolwervel gaat het om ongeveer drie ijsdagen.

Die poolwervel blijft de komende weken krachtig, is de verwachting. Dat maakt de kans levensgroot dat je de schaatsen rustig in het vet kunt laten. "Tenzij je natuurlijk naar de kunstijsbaan gaat", zegt Nicolien Kroon. 

Zon en wolken

De komende dagen gaan we eindelijk de zon weer eens zien, verwacht Buienradar. Vanavond kunnen nog wat buien volgen, maar vannacht wordt het droog en morgen wisselen zon en wolken elkaar af. Zaterdag wordt het zeer zacht, een graad of 12, en valt er soms wat regen. Zondag blijft het droog en komt de zon weer af en toe tevoorschijn. Daarna: zacht en wisselvallig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore