Ga naar de inhoud
Prikken voor de allerjongsten

Vaccineren allerkleinsten is begonnen, maar het loopt nog niet bepaald storm

1,5 miljoen kinderen hebben een uitnodiging gekregen. Beeld © ANP

Bij 1,5 miljoen kinderen viel vorige week de uitnodiging voor een coronaprik op de deurmat. Uit een rondgang onder GGD's door het hele land blijkt dat het prikken vooral langzaam op gang komt.

Het is nog te vroeg voor harde conclusies, maar uit een eerste rondgang blijkt dat ouders en kinderen de deuren van de vaccinatielocaties nog niet platlopen. Het RIVM en de landelijke GGD GHOR hebben nog geen landelijke cijfers. "We weten ook nog niet wanneer we die bekend gaan maken", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Last-minute annuleringen

Bij de GGD in Brabant kunnen kinderen en hun ouders terecht op zes locaties, waarvan Tilburg de grootste is. Daar waren tot gisteren totaal 259 prikken gezet. "Begin deze week zijn we begonnen", zegt een woordvoerder. "Het loopt niet bepaald storm, het loopt rustig door."

Ze zien in Brabant ook iets anders opvallends: veel last-minute annuleringen. "Omdat kinderen corona hebben opgelopen. Best wat ouders moeten op het laatste moment afbellen."

Die annuleringen zien ze ook bij de GGD in Utrecht. Sinds vorig week dinsdag zijn ze in Utrecht aan het prikken geslagen bij de allerkleinsten. De opkomst is niet hoog, maar ook niet laag, zegt een woordvoerster. De teller in die regio stond tot gisteren op 4060 vaccinaties. "Als alle kinderen in onze regio zouden komen, zijn dat er 51.000 een kleine 8 procent heeft dus nu een prik." 

Te vroeg voor conclusies

De GGD Utrecht schat dat uiteindelijk 20 tot 30 procent van de kinderen geprikt gaat worden. Die schattingen klinken ook vanuit andere GGD's. Bij de GGD in Groningen zijn ze nu anderhalve week aan het prikken. "Tot gisteren zijn er 1600 kinderen gevaccineerd. In totaal is bij ons de groep 30.000 kinderen", zegt een woordvoerder. "We vinden het nog te vroeg voor conclusies."

Veel ouders kijken het misschien nog even aan, klinkt het, of wachten de ontwikkelingen rond het virus even af. Bij de GGD Zeeland, waar ze sinds vorige week dinsdag prikken, zijn tot gisteren 658 prikken gezet bij kinderen. "Ook bij ons komt het langzaam op gang. We hebben nog een paar h honderd prikken ingepland staan. In totaal is de onze groep 27.669 kinderen." 

Bekijk ook: Een coronaprik voor jonge kinderen

01:24

Het vaccineren van kinderen is, in tegenstelling tot dat van volwassenen, geen landelijk advies  Anders gezegd: ouders moeten zelf beslissen wat zij het beste vinden voor hun kind. Er is er ook geen streefpercentage dat het kabinet hoopt te bereiken met het vaccineren van de kinderen.

Argumenten voor en tegen

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy licht toe: "We doen een oproep aan de ouders om zich vooral goed te informeren en dan het beste besluit te nemen." Er spelen allerlei argumenten mee om de juiste keuze te maken. "Bijvoorbeeld of je kind al corona heeft gehad. Kinderen die het al gehad hebben, hebben een veel kleinere kans op een ontstekingsreactie of een ernstig beloop als ze nog een keer besmet raken. Andere overwegingen kunnen zijn: is er iemand in het gezin met een kwetsbare gezondheid, of gaat het kind veel naar opa en oma?"

Je
Lees ook:
Je kind inenten tegen corona? Er geldt géén landelijk advies, ouders moeten het zelf weten

Overheid geeft ouders keuze

Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende over vaccinatie voor kinderen van 5 tot 11 jaar:

Ouders beslissen over vaccinatie

Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders of zij hun kinderen wel of niet laten vaccineren. Het kabinet vindt het erg belangrijk dat ouders voor hun kinderen een goede afweging kunnen maken. Op deze pagina maar ook bijvoorbeeld via de Jeugdgezondheidszorg bieden we daarvoor de komende tijd zoveel mogelijk handvatten en informatie.

Uit de rondgang blijkt dat ouders heel veel verschillende overwegingen aanvoeren. "Sommige ouders doen het vanwege praktische overwegingen en willen hiermee de kans verkleinen dat het gezin in quarantaine moet", zegt de woordvoerder van de GGD Utrecht. "Of ze willen een betere bescherming voor opa. En ouders doen het natuurlijk ook omdat ze het beter vinden voor hun kind."

Kinderprikstraat

Wat de reden ook is: de prikken gaan met veel aandacht en zorg in de armpjes. In de Utrechtse Jaarbeurs is er een speciale kinderprikstraat (in totaal zijn er zeven in ons land), maar bij elke GGD is er speciale aandacht voor de allerjongsten.

Stickers, plaatjes, prikdiploma's, pleinen met krijt: aan afleiding tijdens het prikken is geen gebrek. En op veel plekken, zoals in Tilburg, wordt de buzzy gebruikt: een apparaatje in de vorm van een bij die de pijn wegneemt.

Kers op de taart

Dikke tranen rolden over de wangen van een 7-jarig meisje dat Sonja Kauerz wilde vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. "Je ziet het al als ze binnenlopen. Ze verstoppen zich achter de rug van hun moeder, durven niets te zeggen. Sommige kinderen vinden het gewoon een beetje eng en dat is helemaal niet raar."

Verpleegkundige Sonja praat dan rustig op het kind in, leidt ze af met een knuffel of leuke kleurplaat. En huppakee: voor ze het weten, zit het prikje erin. 

Na duizenden prikken bij volwassenen te hebben gezet, noemt Sonja het prikken van kinderen 'de kers op de taart' . "Ik vind het werken met kinderen geweldig mooi. En het helpt om ze wat af te leiden. Ik praat vooral in verkleinwoordjes. Geen prik, maar een prikje."

Als een kind gevaccineerd is, krijgt het van Sonja een prikdiploma. "Geweldig als ze daarmee stralend de deur uitlopen."