Dode door Brazilian butt lift

Inspectie: we kunnen niets doen tegen risicovolle operaties in buitenland

27 januari 2022 11:46 Aangepast: 27 januari 2022 14:27
Beeld © Getty Images

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan niet veel uitrichten tegen risicovolle cosmetische operaties in het buitenland, waarbij zaken misgaan. Dat laat de IGJ weten in een reactie op de dood van een Nederlandse vrouw, die een Brazilian butt lift-operatie liet uitvoeren in Turkije.

"Voor het toezicht op zorg die in het buitenland wordt verleend aan Nederlandse patiënten, is de toezichthouder in het desbetreffende land verantwoordelijk", zegt de inspectie. Bemiddelaars die operaties in het buitenland regelen zijn niet in beeld.

Reisorganisaties bieden pakketreizen aan voor dergelijke ingrepen in het buitenland. "Dat zijn geen zorgverleners, dus ze vallen niet onder ons toezicht", laat een woordvoerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse vrouw overleden in Turkije na cosmetische operatie

De inspectie heeft geen oordeel over billenoperaties als zodanig, maar benadrukt in het algemeen dat mensen zich goed moeten laten informeren voordat ze voor een behandeling kiezen. Dat geldt ook voor zorgverleners. Zij moeten zich 'bewust zijn van de risico’s en de cliënt daar goed over informeren'.

Risico op overlijden

Volgens professionals is de ingreep waar de Nederlandse vrouw in Turkije aan overleed behoorlijk riskant. Zo'n 1 op de 3000 mensen die de billen op deze manier voller laat maken komt te overlijden, waarschuwden eerder de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).

Volgens de NVPC zien Nederlandse artsen vooral patiënten die complicaties hebben opgelopen na deze en andere cosmetische ingrepen in Turkije en in de Dominicaanse Republiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Julies dochter Sharida (39) overlijdt na cosmetische ingreep in Turkije

Onderzoek onder overleden patiënten wijst uit dat vermoedelijk vetweefsel te diep was ingespoten en zo in de bloedsomloop was terechtgekomen, met vetpropjes (embolieën) in het hart of de longen als gevolg.

Meldingen

Of in Nederland de laatste jaren meldingen zijn binnengekomen over misstanden door cosmetische operaties aan de billen, is de inspectie nog aan het uitzoeken. 

Mensen die een klacht hebben na een medische behandeling in eigen land, kunnen terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg. In Nederland geregistreerde artsen die in het buitenland een ingreep uitvoeren, kunnen overigens wel onder het Nederlandse tuchtrecht vallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore