Winterspelen

Rommelige start TeamNL in China: lange rijen en commotie rond docu

27 januari 2022 06:59 Aangepast: 27 januari 2022 08:25
Patrick Roest en Kjeld Nuis tijdens hun reis naar Peking. Beeld © ANP

De Nederlandse deelnemers aan de komende Olympische Spelen zijn vandaag geland in Peking. De aankomst verliep vrij rommelig. Waar het op Schiphol nog goed lukte om voor vertrek afstand van andere mensen te houden, was dat in China een stuk moeilijker.

Vanwege de strenge maatregelen rondom het coronavirus, ontstonden op de luchthaven op meerdere plekken aardig lange rijen. De sporters en stafleden moesten onder meer hun gezondheidsgegevens invullen en ook een coronatest doen.

Op het vliegveld van Beijing lopen enkele honderden mensen in witte pakken rond die alles in goede banen moeten leiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse olympiërs onder hoogspanning op weg naar Peking: 'Bijna paranoïde'

Vooral bij het ophalen van de koffers was het druk. Ook veel sporters uit andere landen zaten op de vlucht vanuit Amsterdam.

De atleten zijn inmiddels aangekomen in het olympisch dorp. Daar horen ze later op de dag of hun coronatest negatief is. Is dat niet het geval, dan worden de betreffende sporters apart gezet in een quarantainehotel.

Onrust rond videoserie

Daarnaast is er in de schaatsploeg onenigheid ontstaan rond een videoserie rond Irene Schouten en Team Zaanlander. In de laatste aflevering is te zien dat onder anderen trainer Jillert Anema en Irene Schouten slecht spreken over Ireen Wüst. Wüst zou niet echt meedenken in het teambelang. Schaatsbondscoach Jan Coopmans komt er ook niet goed vanaf.

Coopmans is boos en teleurgesteld en wil in Peking om de tafel met Anema en zijn assistent Arjan Samplonius en ook met de achtervolgingsploeg bij de vrouwen. Dat bevestigt een woordvoerder van de KNSB na berichtgeving in De Telegraaf.

 Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong tijdens de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong tijdens de ploegenachtervolging.

Coopmans en Anema gingen na aankomst in Peking nog niet met elkaar in gesprek. Ze zaten in de aankomsthal enkele rijen bij elkaar vandaan, in afwachting van hun koffers.

"Ik vind het onthutsend en weinig verheffend", zei Coopmans tegen De Telegraaf over de videoserie. Coopmans kwam begin december bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City hard ten val. Dat moment zit ook in de serie. "Ik wist niet wat ik zag", zegt Coopmans. "Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè. Dit is niet volgens de olympische gedachte en de normen en waarden die we nastreven binnen TeamNL. Om eerlijk te zijn, ken ik Arjan Samplonius zo ook niet. Ik schrok ervan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drievoudig olympisch kampioene Ter Mors stopt met schaatsen

Coopmans is niet alleen boos over opmerkingen die over hem gaan, maar vooral ook over wat er wordt gezegd over Wüst en haar deelname aan de achtervolgingsploeg (met Schouten en Antoinette de Jong). Wüst zou in Salt Lake City niet hebben gehandeld in het teambelang en haar ploeggenoten niet op de juiste momenten in de rug hebben geduwd.

'Klopt geen donder van'

Aan het einde van de aflevering wordt Schouten gevraagd of ze denkt dat het goed komt met de ploegenachtervolging. "Dat ligt eraan wie de bondscoach selecteert", zei ze daarop, waarmee ze lijkt te zeggen dat Wüst niet in het team moet.

Coopmans wil daarom, naast Anema en Samplonius, ook met de vrouwenaflossingsploeg praten. "Wat gesuggereerd wordt over Wüst, daar klopt echt geen donder van", zegt Coopman. "Ik begrijp niet hoe ze dit zo naar buiten hebben kunnen brengen. Ireen zet zich al jaren keihard in voor de ploeg."

Nederland doet met 42 sporters mee aan de Winterspelen, die volgende week vrijdag beginnen. Deze Nederlandse bobsleeërs lieten - na een tijdlang in quarantaine te hebben gezeten - weten dat ze er klaar voor zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore