Ga naar de inhoud
Grote kloof

'Katholieken in Nederland veel progressiever dan leiding kerk'

Katholieke kerk De Krijtberg in Amsterdam. (Beeld ter illustratie.) Beeld © ANP

Katholieken in Nederland zijn vele progressiever dan de bisschoppen van hun kerk. Zo blijkt het grootste deel voorstander van vrouwen in het priesterambt en van het kerkelijk homohuwelijk. Ook zijn veel van de gelovigen tegen een verbod op abortus en wordt euthanasie breed geaccepteerd, in tegenstelling tot wat de kerk voorschrijft.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van Trouw, dat over de resultaten bericht. Bij de studie werden 900 actieve katholieken en duizend voormalige katholieken ondervraagd. 

Met tijd mee

Onder de eerste groep vindt slechts 14 procent dat de kerk met haar tijd meegaat. Bij de mensen die de kerk hebben verlaten is maar 4 procent dat van mening. Wel valt op dat veel ondervraagden neutraal in sommige kwesties staan. Volgens de onderzoekers duidt het op gelatenheid. 

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die zich beschouwen als actieve katholieken vaak hetzelfde over thema's denken dan de mensen die de kerk hebben verlaten. Zo is 65 procent van de actieve gelovigen voor hulp bij voltooid leven.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse priester Titus Brandsma heilig verklaard: is dat nog wel van nu?

Wel is de kloof tussen de kerk en haar aanhangers voor die laatste groep, de actieve katholieken, zelden aanleiding om de kerk te verlaten. Slechts 8 procent doet dat.

Bij de voormalige katholieken noemt ongeveer een kwart van de mensen het conservatieve gedachtegoed van de kerk als reden voor vertrek. Ook seksueel misbruik wordt door een op de vier genoemd. 

Celibaat

Jonge katholieken, van onder de 34 jaar, zijn soms conservatiever dan ouderen, blijkt uit het onderzoek. Zo geloven ze meer in het celibaat en het bestaan van de hel. In de leeftijdscategorie 35 tot 49 jaar blijkt de steun voor de katholieke leer het grootst, maar ook daar zit een deel niet op één lijn met de leiding van de kerk.  

Met 3,8 miljoen ingeschreven leden is de katholieke kerk nog altijd veruit de grootste in Nederland, maar het ledenbestand krimpt. In 2018, voor corona, gingen nog maar 153.000 mensen op zondag naar de kerk. 

Margot
Lees ook:
Margot schrijft Haagse bijbel: 'Hè rieptâh de priestâh'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update