Ga naar de inhoud
Overleden

Vrouw laat echtgenoot twee dagen bewusteloos liggen voordat ze 112 belt

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Een 75-jarige man heeft in 2020 twee dagen hulpeloos op de vloer van de keuken in zijn huis in Utrecht gelegen. Pas na 48 uur besloot zijn vrouw 112 te bellen. Toen de hulpverleners arriveerden, was de man overleden.

Vandaag eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van een jaar tegen de nu 76-jarige vrouw, schrijft regionale omroep RTV Utrecht. Volgens justitie zou de man het misschien hebben kunnen overleven als de ambulance wel op tijd was gebeld.

Mogelijk bij val overleden

Wanneer de man was overleden, was niet vast te stellen. Twee dagen voor het telefoontje naar 112 was hij bij het opruimen gevallen op de vloer en bewusteloos blijven liggen  Volgens de advocaat van de vrouw zou het dus ook kunnen zijn dat de man al bij de val was overleden. Dat zou betekenen dat de vrouw hem niet 'in hulpeloze toestand heeft achtergelaten met fatale gevolgen', waarvoor het OM nu de celstraf eist.  

Welke
Lees ook:
Welke straf staat op doorrijden na een ongeluk?

Maar de vrouw zou zelf bij de politie hebben verklaard dat ze na de val had gecontroleerd of hij nog ademde en dat was zo. Ze zei onder meer dat ze dacht dat haar man zich aanstelde. Bovendien zou de vrouw een grote hekel hebben gehad aan haar man. 

In de war

Toch vindt haar advocaat dat ze moet worden vrijgesproken. Bij haar is een vorm van autisme en een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld en bovendien was ze de dagen na de dood van haar man enorm in de war. Dat is ze nu zelfs nog steeds.

Ook na anderhalf jaar lijkt ze niet volledig te begrijpen dat haar man, met wie ze dertig jaar getrouwd was, er niet meer is. Ze was daarom ook vandaag niet bij de zitting.