Seizoen 4 op Videoland

Achmed Akkabi over populariteit Mocro Maffia: 'Heeft me een kluizenaar gemaakt'

26 januari 2022 22:06 Aangepast: 27 januari 2022 10:39
De Paus, gespeeld door Achmed Akkabi, in de serie Mocro Maffia. Beeld © Videoland

'Bizar', zo beschrijft Achmed Akkabi, bedenker van Mocro Maffia en een van de hoofdrolspelers, de populariteit van zijn serie. "De fans komen nu ook uit België, Frankrijk en Duitsland." Nu het vierde seizoen er is, zou hij het wel fijn vinden als mensen ermee stoppen de Nederlandse onderwereld aan de serie te linken. "Het heeft daar niet zoveel mee te maken."

Vanaf vrijdag 28 januari is het vierde seizoen van Mocro Maffia wekelijks te zien bij Videoland. De eerste beelden van de spannende misdaadserie staan al online en beloven de fans weer volop spanning, actie en drama.

Het lijkt wel of er steeds meer gescheld en geweld in de serie zit. Hoe zie jij dat als maker?

Achmed Akkabi: "Misschien lijkt het zo omdat het de trailer is. Ik wil niet spoilen, maar je als je de vorige seizoenen hebt gezien, moet je weten dat ik ervan geniet de kijker steeds een stapje voor te zijn. Er is over nagedacht. Als je denkt dat het heel gewelddadig wordt, dan is de kans zeer groot dat dat niet gebeurt..."  

Je wil de criminele wereld niet romantiseren, zeg je. Hoe doe je dat?

"We laten zien hoe verschrikkelijk die wereld is. Ik denk dat er geen enkele Nederlandse serie is waarin zoveel populaire karakters in korte tijd het loodje leggen. Je kunt die wereld in, ja. Je kunt in korte tijd de man zijn en geld hebben, maar je ontkomt uiteindelijk niet aan de man met de zeis. Of je kijkt je hele leven over je schouder. Zo'n 15 of 20 personages uit de serie zijn er al niet meer." 

Als jij als kijker met een karakter meeleeft en boos bent dat hij doodgaat in de serie, dan is dat één-miljoenste van het gevoel dat een familielid heeft die écht iemand heeft verloren aan die wereld. Dat zijn dingen waar ik mee speel." 

Pas je zelfcensuur toe? Zijn er gebeurtenissen die nooit in de serie komen, zoals de moord op Peter R. de Vries? 

"Ik kijk niet op die manier naar de actualiteit. Vaak is het ook zo dat als iets gebeurt, je al aan het filmen bent. Ik zou het fijn vinden als mensen stoppen het nieuws aan de serie te linken. Het heeft daar niet zoveel mee te maken." 

Personage Zakaria (alias 'komtgoed') gespeeld door Marouane Meftah. Personage Zakaria (alias 'komtgoed') gespeeld door Marouane Meftah.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

"Mijn research is wereldwijd. Het is niet zo dat ik alle artikelen over criminaliteit in Nederland ga lezen en dan een nieuw seizoen bedenk. We zijn bij seizoen 4, we hebben al drie seizoenen aan karakters opgebouwd. Dan haal je ook inspiratie uit wat je al hebt neergezet en hoe je dit tof gaat doorvertellen." 

Mocro Maffia staat ook voor liquidaties, Ridouan Taghi. Denken inmiddels al meer mensen meteen aan de serie?

"Dat was een van mijn stiekeme doelen. Hoe krijg ik het zo gedraaid dat het positief is als mensen over de term mocro maffia spreken? Natuurlijk wordt de term nog steeds gebruikt om de realiteit aan te kaarten, maar ik geloof dat een grote groep mensen direct aan de serie denkt die ze zo fantastisch vinden. Ik ben blij dat we dat een beetje hebben kunnen kantelen." 

Personage Samira, gespeeld door Zineb Fallouk. Personage Samira, gespeeld door Zineb Fallouk.

Fans jagen online op codes om alvast de eerste aflevering te kunnen bekijken. Hoe ervaar je die populariteit?

"We hebben zoveel trouwe fans, het is bizar. Het heeft me een beetje een kluizenaar gemaakt, al zal dat ook deels door corona komen. Ik weet wat het is om aan een groot project mee te doen, maar Mocro Maffia is iets totaal anders. Zoveel malen groter. Fans komen nu ook uit België, Duitsland, Frankrijk, de reacties krijg ik niet alleen meer op straat. Het is internationaal aan het worden.

Mijn grappigste verhaal over een fan is dat ik laatst in een Uber zat onderweg naar een verjaardag van een vriend. De chauffeur herkende me en letterlijk, die man bevróór. Hij was zo zenuwachtig dat hij de verkeerde kant op reed. Ook moest ik met zijn vrouw Facetimen en vijf keer op de foto.

Ik vind zoiets niet relaxed, maar ik ben vooral blij met de positiviteit en de waardering. Ik had nooit kunnen dromen dat wat wij maken zo geapprecieerd zou worden door de kijker."

Bekijk ook: Eerste minuut Mocro Maffia seizoen 4

Vanaf aankomende vrijdag 28 januari is het vierde seizoen van 'Mocro Maffia' wekelijks te zien bij Videoland. Dit is de eerste minuut van de nieuwe reeks.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore