Zorgen om stormloop

Weer geen écht carnaval, maar laten feestgangers zich tegenhouden? 'Houd mijn hart vast'

26 januari 2022 14:48 Aangepast: 26 januari 2022 15:14
Beeld © ANP

Ondanks de versoepelingen houden carnavalsvierders een bittere nasmaak over van de persconferentie: een normaal, georganiseerd carnaval met optochten en volle pleinen zit er dit jaar weer niet in. Naast het verdriet zijn er ook zorgen: kroegen mogen open en dus is er de vrees voor een enorme toestroom van feestvierders.

Carnaval op anderhalve meter en zittend hossen. Bart Maes, van de overkoepelende carnavalsorganisaties in Limburg, is helder. "Dat is geen carnaval."

Maes noemt het ontzettend zuur dat er voor de tweede keer vanwege corona een streep door het georganiseerde carnaval moet. "Mensen hebben zo'n behoefte aan een feestje. Aan het échte carnaval zoals we dat al jaren vieren." 

Tranen met tuiten

Zijn collega van de Brabantse carnavalsorganisatie, Rob van de Laar, kan niet anders dan instemmen: "Geen hossende menigtes, geen volle pleinen en geen optochten: we huilen tranen met tuiten", zegt de voorzitter van Brabantse Carnavals Federatie.

Een heel klein beetje hoop is er nog: het kabinet heeft over drie weken nog een weegmoment ingelast. "Hopen op een wonder", noemt Van de Laar het.

archieffoto archieffoto

Eind vorig jaar maakten de carnavalssteden al bekend dat er ook dit jaar geen grote optochten met carnavalswagens zijn. Het aantal Brabantse gemeenten dat hun optochten met praalwagens naar de zomer heeft verzet, staat nu op zeven. 

Binnen de regels

Van de Laar: "We moeten nu gaan kijken wat er kan op kleine schaal, binnen de regels." Het komt aan op de creativiteit, maar het is niet het carnaval zoals de liefhebbers het al tientallen jaren kennen. Maes: "In Roermond benoemen we een jeugdprins om de jeugd betrokken te houden bij het carnaval."

Kroegen denken na over toegangskaarten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Limburgse carnavalsverenigingen moeten nadenken over alternatief

Naast de tranen zijn er ook zorgen, vooral over de handhaving. Carnaval is dit jaar van 27 februari tot 1 maart. Het grote verschil met vorig jaar - toen de avondklok nog van kracht was - is dat de kroegen dit jaar wél open zijn.

"Je kunt niet tegenhouden dat alle Limburgers toch hun carnavalspak aantrekken en naar de kroegen gaan of zich buiten op pleinen gaan verzamelen", zegt Maes.

Pleinen en kroegen

Ook in Brabant vrezen ze een grote toestroom naar de pleinen en kroegen. "Wie zin heeft om op anderhalve meter in de kroeg te zitten, met een mondmasker op en met een reservering, kan dat natuurlijk doen. Het is zeker niet het echte carnaval want dan hang je met elkaar met de benen buiten. Maar het kan wel", zegt Van de Laar. "Hoe ga je dat dan handhaven?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carnaval in de zomer, langere kerstvakantie: moeten we ons zo aanpassen aan corona?

Volgende week maandag is er een overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad en de minister van Veiligheid en Justitie over het carnaval. Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels.

Belangrijke vragen die op tafel liggen: wat is er mogelijk binnen de huidige regels, hoe kan er gehandhaafd worden en wat is er mogelijk bij een eventuele toestroom? Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, vindt het belangrijk dat er eenduidige regels komen. "Je wilt niet dat er in het buurtdorp van alles mag en twee kilometer verderop niets."

Hart vast 

De burgemeesters van de carnavalssteden houden ondertussen hun hart vast, lieten ze eerder deze week al weten. "Ik kan me goed voorstellen dat die anderhalve meter er nog niet afkan. Dan hebben we echt een heel groot probleem in het zuiden", zei de Maastrichtse burgemeester Penn-te Strake. "Je kunt mensen niet verbieden een pakje aan te trekken of thuis een drankje te drinken."

Ook andere burgemeesters van carnavalssteden, zoals John Jorritsma van Eindhoven, liet weten na het beraad zijn hart vast te houden voor het aankomende feest. 

Versoepelingen

Naast winkels, het onderwijs, contactberoepen en sportclubs mogen vanaf vandaag ook horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren weer openen. 

Voor al deze locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 tot 22.00 uur. Ook geldt een maximum van één bezoeker per 5 vierkante meter tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met vaste zitplekken geldt een maximumaantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dat komt neer op ongeveer een derde van de reguliere capaciteit.

Grote evenementen met meer dan 1250 bezoekers, met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore