Een Nederlandse vrouw is afgelopen maandag in Turkije overleden na een Brazilian butt lift-operatie. Dat bevestigen de plastisch chirurg in Turkije en de Nederlandse organisatie die met de vrouw mee was aan RTL Nieuws.
"We betreuren de situatie enorm", laat een woordvoerder van Body Lab Istanbul weten. De Nederlandse organisatie begeleidt en adviseert vrouwen die naar Turkije afreizen voor een cosmetische operatie. "Ons medeleven gaat uit naar haar familie en vrienden. We proberen hen zo goed als mogelijk bij te staan in deze situatie."
Het lichaam van de vrouw wordt zo snel mogelijk gerepatrieerd van Istanbul naar Nederland.
Risicovolle operatie
De vrouw onderging maandag in het Turkse Istanbul een operatie voor een zogenoemde Brazilian butt lift. Daarbij wordt er eerst vet uit bijvoorbeeld je buik gezogen, om het vervolgens in je billen weer terug te spuiten. Zo kun je je billen en heupen voller maken dan ze van nature zijn.

Het is een erg risicovolle operatie waar de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) al meerdere keren voor hebben gewaarschuwd. Zo gaven de organisaties in 2018 al aan dat 1 op de 3000 mensen die een dergelijke behandeling ondergaat, eraan overlijdt.
Zo overleed vorig jaar de 39-jarige Sharida uit Rockanje aan de gevolgen van een dergelijke cosmetische ingreep.

De Nederlandse vrouw die deze week is overleden, liet zich behandelen bij plastisch chirurg Ali Nevai. In een telefonische reactie aan RTL Nieuws laat Nevai weten erg geschrokken te zijn. "Wij behandelen al onze patiënten als familie", zegt hij.
'Tijdens operatie niets aan de hand'
Nevai geeft aan niet te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Er zijn bij dit soort body shaping-operaties altijd twee artsen aanwezig, een plastisch chirurg en een anesthesist." Volgens de arts was er 'niets aan de hand' toen zijn werk erop zat. "Dat kan ik bewijzen. Alle indicaties, de hartslag, de ademhaling, waren in orde. Daarna is het fout gegaan."
Over de oorzaak kan Nevai dan ook nog niets zeggen. "Ik denk dat het een complicatie is geweest die we van tevoren niet hebben kunnen incalculeren. We brengen de risico’s altijd goed in kaart, en daar houden we rekening mee. Dit is iets anders geweest."
"Iedereen geeft altijd de dokter de schuld", voegt hij toe. "Maar wat voor belang zou een dokter daar mee hebben? Wij willen het beste voor onze patiënten. Er is iets gebeurd, de autopsie moet uitwijzen wat dat precies is geweest. Die resultaten zijn ook voor ons belangrijk, want daar moeten we lering uit trekken."

De Nederlandse organisatie Body Lab heeft de samenwerking met plastisch chirurg Nevai opgeschort. "We willen eerst weten wat de reden van het overlijden is en vinden het tot die tijd niet langer verantwoordelijk om met hem samen te werken."
Autopsie
Er zal een autopsie plaatsvinden op het lichaam van de Nederlandse vrouw, wanneer daar meer informatie over is, is onduidelijk.
Waarom is deze operatie zo risicovol?
Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC, waarschuwt al langer voor de gevaren van een BBL-operatie. Hij legde eerder aan RTL Nieuws uit waarom het zo'n risicovolle operatie is. "Als je met een canule (een holle buis) vet bij iemand wegzuigt, zie je niet precies wáár je het wegzuigt. Je bent dus blind aan het werk. Hetzelfde geldt op het moment dat je het vet weer op een andere plek inspuit."
In de billen zitten geen vitale organen, maar er zitten wel grote en kleine bloedvaten. "Als er in zo'n bloedvat vet komt, kan dat vet door de bloedbaan gaan en verderop een ander bloedvat bijvoorbeeld afsluiten." Al het vet dan wordt afgevoerd naar de longen, komt er uiteindelijk geen bloed meer in de longen terecht. Dan spreek je van een vetembolie, en een grote vetembolie in de longen overleeft een mens niet.
Het tweede punt van zorg, is de populariteit van de BBL. "Veel dokters doen de behandeling nu 'erbij'. Vaak zijn het geen gespecialiseerde artsen. Doe je het bij een gecertificeerd arts, dan is het an sich een veilige operatie, maar vaak gaan mensen naar het buitenland om het voor een zacht prijsje te laten doen en dan kan het gevaarlijk worden."
Tips
De redactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar de gevaren van cosmetische ingrepen in het buitenland. Heb jij hier meer informatie over? Laat het dan weten via Karlijn.Houterman@rtl.nl of bekijk hier hoe je anoniem met ons in contact kunt komen.