Dreiging Rusland

Europa is volgens Hoekstra 'nauwelijks in staat om continent te verdedigen'

26 januari 2022 00:54 Aangepast: 26 januari 2022 02:10
Wopke Hoekstra aan tafel bij Beau. Beeld © RTL

Europa is volgens Wopke Hoekstra 'nauwelijks in staat om het continent de verdedigen'. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken komt 'haast met schaamte' tot die conclusie nu een inval van Rusland in Oekraïne dreigt.

Dat vertelde Wopke Hoekstra, sinds deze maand minister van Buitenlandse Zaken, gisteravond aan tafel bij Beau. Volgens Hoekstra heeft de Europese Unie 'in geopolitieke zin' nog veel werk te verzetten.

Bekijk het gesprek hier:

De Koude Oorlog is terug van weggeweest. Rusland en het Westen staan lijnrecht tegenover elkaar, nu Rusland 100.000 soldaten heeft gestationeerd aan de grens bij Oekraïne.

Ook de voortdurende afhankelijkheid van Russisch gas vindt Hoekstra 'slecht te verkopen'. Daaraan heeft Europa de afgelopen tien jaar te weinig gedaan, vindt hij. "Daar moet je eerlijk over zijn. Daar hebben we te veel tijd aan verspild."

'Als-dan-scenario's'

Mocht Rusland binnenvallen in Oekraïne en vervolgens te maken krijgen met sancties, dan is het denkbaar dat het land de gaskraan voor Europa dichtdraait. De EU moet daarop voorbereid zijn. Als het zover komt, hoopt Hoekstra op hulp van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hij relativeert wel dat dit pas na een aantal 'als-dan-scenario's' aan de orde is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er oorlog in Oekraïne? 'Onmogelijke eisen' Rusland staan oplossing in de weg

Vorige week heeft Hoekstra naar eigen zeggen wel goed overleg gehad met collega's in Brussel hoe de EU moet reageren, mocht Rusland Oekraïne binnenvallen.

Stevig sanctiepakket

Er is onder meer gesproken over een 'buitengewoon stevig' sanctiepakket in het geval het tot een invasie komt. Hoekstra hoopt dat het conflict diplomatiek opgelost kan worden. "Maar je moet klip en klaar zijn: als de agressie doorgaat, dan zal dat forse gevolgen hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook in Zweden angst voor de Russen: leger naar eiland gestuurd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore