Massaal inkopen doen

Persconferentie moet nog beginnen, horeca al klaar voor heropening

25 januari 2022 05:34 Aangepast: 25 januari 2022 09:55
Mark Rutte en Ernst Kuipers tijdens de persconferentie vorige week. Beeld © ANP

Ernst Kuipers en Mark Rutte geven vanavond om 19.00 uur pas een persconferentie over het coronavirus, maar de horeca is al groots aan het inkopen geslagen. De meeste versoepelingen zijn namelijk al uitgelekt en restaurants en cafés kunnen vanaf morgen tot 22.00 uur de deuren weer openen. Dit is wat je verder moet weten over de persconferentie van vanavond.

Gisteren vertelden politieke bronnen aan RTL Nieuws dat het kabinet de cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters tot 22.00 uur wil openen. Ook mag er weer publiek bij sportwedstrijden, maar bezoekers zijn alleen welkom met een coronatoegangsbewijs.

Goed nieuws

Vanavond maken minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte de versoepelingen bekend. Voor verschillende sectoren is er goed nieuws. Zo mogen binnen- en buitenevenementen weer doorgaan. Binnen is het maximumaantal bezoekers 1250 met vaste zitplaatsen, buiten is een derde van de normale capaciteit welkom.

Live vanaf 19.00 uur

De persconferentie is vanaf 19.00 uur live te zien via RTL 4, RTL Z, op onze site en in de app. 

Supermarkten mogen ook weer tot 22:00 uur open, nu moeten de deuren van de supers om 20:00 uur dicht. Nachtclubs mogen nog niet open.

OMT-advies

Het OMT adviseert ook het quarantainebeleid te versoepelen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven van de experts niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dat betekent dat basisscholen dus gewoon open kunnen blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil horeca en cultuur open tot 22.00 uur, coronatoegangsbewijs verplicht

Alleen bij klachten moeten kinderen nog thuisblijven. Oudere kinderen tot en met 18 jaar mogen gewoon naar school en sport als ze elke dag een zelftest doen.

Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. De quarantaineregel leidt ertoe dat complete klassen thuiszitten. Het kabinet moet nog wel over deze voorgestelde versoepelingen beslissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeesters roepen kabinet op: 'Eén sluitingstijd voor alle sectoren'

De burgemeesters hebben het kabinet gisteren opgeroepen om één sluitingstijd voor alle sectoren aan te houden. Anders is het onmogelijk te handhaven, vertelde Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.  

De cultuursector wil juist dat ze tot nog later open kunnen blijven. Sanne Wallis de Vries, cabaretière en mede-initiatiefnemer van de protestactie Kapsalon Theater, vertelde gisteren aan persbureau ANP dat een sluitingstijd van 22.00 uur voor veel theaters en gezelschappen 'niet tot heel moeilijk werkbaar is'. Zij wil dat theaters tot 23.00 uur open kunnen blijven

Horeca weer open

Hoewel de uitgelekte versoepelingen in afwachting van de persconferentie natuurlijk nog niet definitief zijn, wordt er in horeca al feestgevierd. Verschillende ondernemers vertelden gisteren aan RTL Nieuws dat zij reikhalzend uitkijken naar een heropening:

Bij Bas Swillens, manager van restaurant Leopold in Den Haag, giert de spanning door het lijf: '' We zijn heel blij en we gaan ervoor zorgen dat het op een goede en veilige manier kan.''

Wilco Jansen, woordvoerder van groothandel Sligro, ziet de bestellingen dan ook al binnenstromen, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Omdat het niet de eerste keer is dat ondernemers na een lockdown weer aan de slag kunnen, ziet hij dat velen hebben geleerd van vorige ervaringen. "Er wordt al anderhalve week veel ingekocht om voorraden aan te vullen", legt hij uit.

Alle zeilen bijzetten

Als inderdaad blijkt dat restaurants en cafés de deuren weer tot 22.00 uur kunnen openen, zal de leverancier van horecazaken vanavond en morgen alsnog 'alle zeilen moeten bijzetten', denkt Jansen. "Niet elke ondernemer durft het aan om nu al 25 kilo verse vis te bestellen als het nog niet zeker is of morgen de deuren open kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT: geen quarantaine meer voor kinderen onder 13 zonder klachten

Ook bij bierbrouwerij AB InBev staan de lijnen al sinds gisteren 'roodgloeiend', vertelt woordvoerder Wilco Heiwegen. "We gaan ervan uit dat het de hele week volle bak rijden is en we hebben extra materiaal ingehuurd om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd bier kan krijgen", zegt hij.

Doventolk bij persconferentie

De coronapersconferentie wordt vanavond overigens anders uitgezonden dan voorheen. Na kritiek vanuit de dovengemeenschap is besloten om naast de reguliere zenders de persconferentie in aangepaste versie uit te zenden op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws. 

Op deze extra zender is tijdens de persconferentie de tolk groter in beeld. De mimiek en gebaren zijn hierdoor beter te volgen voor hen die het reguliere scherm met gebarentolk te onduidelijk vinden. Op de reguliere zenders verschijnt de tolk, net als tijdens de vorige persconferentie, via een 'picture in picture' in beeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Run op filmkaartjes: 'Er zijn nog tienduizend wachtenden voor u'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore