Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Burgemeesters roepen kabinet op: 'Eén sluitingstijd voor alle sectoren'

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Beeld © ANP

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hopen dat het kabinet vandaag met iets ruimere versoepelingen komt dan het Outbreak Management Team (OMT) gisteren heeft voorgesteld. "We hopen in elk geval op één sluitingstijd voor alle sectoren", zei voorzitter Hubert Bruls.

Gisteravond kwamen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's weer bij elkaar om te vergaderen over de corona-aanpak. Dat deden ze voor het eerst fysiek met de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

"We hebben het over alle sectoren gehad, maar met name over de sectoren die tot nu toe nog niet open mochten gaan", zei Bruls na afloop van het beraad. "We hebben er eerder al op aangedrongen één tijdstip te hanteren, dat maakt het duidelijk en makkelijker communiceren."

Voor zover het nu lijkt, krijgt de horeca vandaag goed nieuws. We spraken vast met een aantal ondernemers:

Horeca en cultuursector gaan weer open: 'Spanning giert door mijn lijf'

01:50
Bij Bas Swillens, manager van restaurant Leopold in Den Haag, giert de spanning door het lijf: '' We zijn heel blij en we gaan ervoor zorgen dat het op een goede en veilige manier kan.''

In algemene zin hopen de burgemeesters vooral op iets meer versoepelingen dan het OMT gisteren adviseerde. In dat advies staat dat horeca en andere sectoren om 20.00 uur dicht moeten. "We hebben bij de minister aangegeven dat het wat ons betreft wel wat ruimer mag", zegt Bruls

Gisteren lieten bronnen aan RTL Nieuws weten dat het kabinet voor horeca en cultuur een sluitingstijd van 22.00 uur wil hanteren. Mocht dat inderdaad doorgaan, dan is aan een belangrijke wens van het Veiligheidsberaad voldaan. "Ik hoop dat alles weer normaal open kan, maar tien uur 's avonds is al een belangrijke stap", zei Femke Halsema van Amsterdam al voorafgaand aan het overleg.

Flexibiliteit gewenst

"De bevolking snakt ernaar", constateerde collega Sharon Dijksma van Utrecht. Zij denkt, samen met een aantal andere burgemeesters, dat voor een aantal sectoren 22.00 uur lastig blijft. Zij pleiten voor flexibiliteit. Een kroeg kan eenvoudiger de tap dichtdraaien dan een theater een voorstelling beëindigen die nog niet is afgelopen.

"Sectoren moeten hun werk kunnen doen waarvoor ze zijn. Maar ook een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld duurt normaal gesproken net iets langer dan 22.00 uur", aldus Sybrand Buma van Leeuwarden.

OMT:
Lees ook:
OMT: geen quarantaine meer voor kinderen onder 13 zonder klachten

Carnaval

Ook carnaval kwam ter sprake. Hoewel de horeca open mag, blijft waarschijnlijk wel de regel van kracht om afstand te houden. Dat betekent volgens Bruls geen grote binnen- of buitenevenementen zoals optochten. "Maar ook zonder optocht zullen mensen wel de straat op gaan."

We
Lees ook:
We zijn op weg naar een 'pandemisch eindspel' – maar wat betekent dat?

"Je kunt mensen niet verbieden een pakje aan te trekken of thuis een drankje te drinken", zei de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake over het straatcarnaval. Zij voorziet dan wel dat feestgangers geen 1,5 meter afstand zullen bewaren.

Snel gesprek over carnaval

"Met de ministers van de regio's waar het het meest speelt, hebben we afgesproken om later deze week met de minister in gesprek te gaan. Daarmee kunnen we niet nog een maand wachten", zei Bruls.

Vandaag besluit het kabinet over de versoepelingen. "Dan wegen wij alle adviezen tegen elkaar af en kijken wij hoeveel ruimte we kunnen geven", aldus minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.