Niet op FIFA-agenda

Zijlijntechnologie in voetbal niet aan de orde: 'Onnodig en veel te duur'

24 januari 2022 18:23 Aangepast: 24 januari 2022 18:29
PSV-Ajax is altijd goed voor verhitte momenten. Beeld © ANP

"Geef de schaal maar meteen aan Ajax", foeterde PSV-trainer Roger Schmidt gisteren tijdens de titelkraker. Hij had het duidelijk gezien: in aanloop naar de winnende Amsterdamse goal was de bal uit geweest. Maar de videoscheidsrechter kon geen beeld vinden waarmee dat bewezen werd, dus telde het doelpunt. Wordt het na videoassistentie nu ook tijd voor zijlijntechnologie?

"Sport moet zo zuiver mogelijk zijn. Daarom moet je alle beschikbare technologie benutten", zegt Mario van der Ende. De voormalig scheidsrechter leidde tussen 1985 en 2003 ruim zeshonderd nationale en internationale wedstrijden op het hoogste niveau.

Voetbalromantiek

"Er zijn veel liefhebbers die vinden dat technologie de voetbalromantiek aantast", zegt Van der Ende. "Ik geloof daar niet in. Het heet 'betaald voetbal'. Er staat tegenwoordig ontzettend veel op het spel. We kunnen sinds 1969 mensen op de maan zetten, maar niet zien of een bal in of uit is. Dat is toch eigenlijk vreemd. Tennis is ook niet minder leuk als de techniek bepaalt of de bal in of uit is."

Sportpresentator en -journalist Marcel Maijer denkt er totaal anders over. "Hoe vaak gebeurt dit nou? Hoeveel situaties kun jij je herinneren waarin een bal die wel of niet over de zijlijn rolde bepalend was? Ja, Real Madrid tegen Ajax in 2019, maar verder? Het is ingewikkeld, onnodig en veel te duur."

Discutabele beslissingen

De kosten staan in geen enkele verhouding tot de winst, zegt Maijer. "Je zult in het voetbal altijd discutabele beslissingen houden. De discussie over wel of geen penalty zal eeuwig doorgaan. De ene keer krijg je hem wel, de volgende keer niet. Zo moet je deze situatie misschien ook bekijken: de ene keer geven ze hem uit, de volgende keer in. Alleen zal dit zelden tot felle discussies leiden."

Voetbaljournalist en -analist Hugo Borst valt Maijer bij: "Situaties als deze komen hooguit eens in de twee jaar voor. Het kost een hoop geld. Op belangrijke toernooien als het WK of voor de finale van de Champions League kun je er eventueel aan denken. Maar voor de Nederlandse competitie lijkt het me overdreven."

Zijlijn zelden bepalend

Technologische hulpmiddelen spelen de laatste jaren een grotere rol in het voetbal. De VAR bepaalt aan de hand van videobeelden of spelers buitenspel staan of niet. Dat heeft het voetbal vooruit geholpen, vindt Marcel Maijer. "Dat vind ik de investering wel waard. Buitenspelgevallen en doelpunten zijn direct bepalend voor de wedstrijd. De zijlijn is niet bepalend. Althans zelden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV-aanvoerder Van Ginkel: schandalig, bal was over de lijn

Voor de KNVB is zijlijntechnologie niet aan de orde. Het discutabele Ajax-doelpunt van dit weekend verandert daar niets aan. "Wij mogen niet zomaar innovaties invoeren", zegt woordvoerder Daan Schippers. "De wereldvoetbalbond FIFA is leidend. Voor zover ik weet is de spelregelcommissie hier niet mee bezig."

En die commissie zal zich ook niet binnen afzienbare tijd over het probleem buigen, verwacht hij: "Dit is een zeldzaam geval en de techniek is duur. We hadden in de eredivisie een tijdje doellijntechnologie in enkele stadions, maar dat is gestopt omdat het te duur was. Kun je nagaan wat een heel veld zou kosten. De VAR loont wel, omdat buitenspelsituaties vaak voorkomen. De kosten daarvoor worden betaald door clubs, de KNVB en de Eredivisie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax wint met 2-1 bij PSV en neemt koppositie in Eredivisie over

Oud-scheidsrechter Van der Ende pleit desondanks voor meer technologische assistentie voor scheidsrechters. "Want nu staat de twijfel over dat doelpunt centraal. Dat vind ik nou ook niet bepaald romantisch. Als je het zeker wist, kon het weer gaan over wat echt belangrijk zou moeten zijn: de wedstrijd."

Ook hier denkt Maijer anders over, al is het met een knipoog: "Met deze discussie hebben supporters in elk geval nog iets te doen, nu ze het stadion niet in mogen. Eindeloos discussiëren over voetbal is tenslotte bijna net zo leuk als het voetbal zelf."

Makkelie nam juiste beslissing

Over één ding zijn Van der Ende en Maijer het wel eens: scheidsrechter Makkelie kon geen andere beslissing nemen. Van der Ende: "De bal lijkt uit, maar ik weet uit ervaring dat je ogen je soms bedriegen. Vanuit een schuin standpunt kun je het nu eenmaal niet met honderd procent zekerheid zeggen. Dat hebben Sjoerd Mossou op twitter en Studio Voetbal goed laten zien. Als je een doelpunt afkeurt, moet je het zeker weten."

De oud-scheidsrechter heeft wel een praktische oplossing in gedachten: "Laat een drone de bal volgen over het veld. Je ziet soms een hele aanval van boven gefilmd. Dan heb je altijd een loodrecht beeld."

Maijer: "Interessante gedachte. Maar ik denk dat een drone niet boven een menigte mag vliegen. Vanwege de veiligheid. Bovendien springt de bal meestal alle kanten op. Dat kan je de 'piloot' niet aandoen. We moeten het vooral niet groter maken dan het is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore