Virusangst kwelt sporters

Nederlandse olympiërs onder hoogspanning op weg naar Peking: 'Bijna paranoïde'

26 januari 2022 12:25 Aangepast: 26 januari 2022 18:27
Kjeld Nuis Beeld © ANP

Eén positieve test en jarenlang keihard werken is helemaal voor niets geweest. De olympische sporters zijn er niet gerust op als ze vanmiddag met een KLM-vlucht naar Peking vliegen. Want je zal het maar oplopen. "Omikron is een soort Russisch roulette."

Het grootste deel van TeamNL vliegt nu naar Peking, een kleine twee weken voor de start van de Winterspelen. Ze komen terecht op een plek waar - behalve sport - alles draait om coronamaatregelen. Er geldt een strikt regime in een superbubbel.

"De sporters zijn er inmiddels wel gewend aan geraakt", zegt Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL tegen RTL Nieuws. "Ze hebben ervaring met sporten in een bubbel. En als je ziet hoe goed Nederland presteerde een halfjaar geleden bij de Zomerspelen in Tokio, zegt dat wel iets over onze topsportmentaliteit."

Opluchting

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOCNSF, had al eerder alle sporters opgeroepen om in strikte sociale quarantaine te gaan. "Hoe vervelend dat ook is. Je kinderen niet knuffelen, niet meer naar opa en oma en papa en mama om echt ervoor te zorgen dat je niet die besmetting oploopt."

Veel sporters sloten zich thuis op, of in een hotelkamer. En dus is er ook wel ergens opluchting dat het avontuur eindelijk gaat beginnen.

De speciale Boeing 777-300 van KLM, gedeeltelijk oranje gespoten, vertrekt. De speciale Boeing 777-300 van KLM, gedeeltelijk oranje gespoten, vertrekt.

Ireen Wüst vond de afgelopen tijd 'a-relaxed', vertelt ze. "Je wordt er bijna paranoïde van. Hotelkamer, ijsbaan, eten en hotelkamer. Het is niet anders. Ik ben sinds november niet meer in een winkel geweest, heb mijn familie al weken niet in het echt gezien. De omikronvariant is een soort Russisch roulette."

Lekker naar papa

Kjeld Nuis zegt vrienden in de afgelopen tijd alleen te hebben gesproken via zijn Playstation. "Dan is het ouwe jongens, krentenbrood. Het is mijn ontsnapping aan saaie momenten." Alleen voor zijn zoontje heeft de tweevoudig olympisch kampioen een uitzondering gemaakt. "Hem niet zien kan ik niet", zegt hij. "Hij gaat boven alles, maar hij moest wel eerst een testje doen. Die was negatief, dus lekker naar papa."

De rust keert voor Wüst pas weer terug als ze 'een dag of 5 in het olympisch dorp zit'. "Waarbij je elke dag getest wordt, waarbij niemand in af uit kan die ook maar één kans op besmetting heeft. Ik denk dat ik me dan veiliger waan."

Bekijk ook: 'Zin om te vlammen'

Bobsleeër Stephan Huis in 't Veld is er al helemaal klaar voor, na een tijdlang in quarantaine te hebben gezeten..

Want in de bubbel waar de olympische ploeg in Peking in terechtkomt, zitten geen kieren. Carl Verheijen zegt erover: "Dat is eigenlijk voor iedereen fijn. Je kunt er niet uit, maar dat betekent ook dat niemand erin kan. Eenmaal binnen, is de kans op besmetting denk ik 0,02 procent."

Maar eerst moeten de sporters er wel in komen. Via een vliegtuig. Waar het een halfjaar geleden bij de Olympische Zomerspelen in Japan misging. Toen raakte een aantal sporters besmet en was het voor hen einde verhaal.

Wijze les

"Dat is een wijze les geweest", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur NOCNSF. "Nu is het niet meer zo dat in de vliegtuigen allerlei passagiers zitten. We hebben twee KLM-vluchten met enkel en alleen olympische deelnemers die een ongelooflijk testregime doorlopen. Die zijn allemaal gevaccineerd, wat China zo'n beetje verplicht heeft."

Iedereen heeft een aantal PCR-testen moeten doen in de dagen voor vertrek, en vlak voor het opstijgen nog een sneltest. "Dus dat is een groot verschil met vorige keer."

De olympische bubbel wordt goed afgeschermd. De olympische bubbel wordt goed afgeschermd.

Wel zitten er op de vlucht officials en sporters uit andere landen. Afgesproken is dat de Nederlandse sporters als laatste het vliegtuig instappen. Bij aankomst in Peking zullen ze ook als eerste weer het vliegtuig verlaten. De Nederlandse equipe zit in een eigen compartiment van het vliegtuig, waar andere reizigers niet mogen komen. Ook hebben ze een eigen toilet en is er in de 'TeamNL-bubbel' een vaste crew, die ook uitvoerig is getest.

China heeft al de reputatie superstreng te zijn. En dat zullen de sporters merken. Oranjefans overigens niet, want die mogen helemaal niet komen. Er zal wel wat publiek zijn, maar dat gaat om door China speciaal geselecteerde groepen Chinezen. Losse verkoop is er niet.

Elke dag testen

Bij aankomst in Peking zullen alle sporters, officials, vrijwilligers en pers in een gesloten 'superbubbel' zitten. Daar moeten ze het hele toernooi in blijven, zoveel mogelijk met mondkapje op. Iedere dag worden ze getest op het coronavirus en via een app worden vragen gesteld over hun gezondheidstoestand. Het gaat om vele duizenden mensen. Er doen alleen al 3000 sporters mee.

De bubbel begint al bij de gate op het vliegveld. Volledig afgeschermd gaan sporters naar het olympisch dorp, via een eigen transportsysteem. Zo worden de sporters apart vervoerd naar hun trainings- of wedstrijdlocatie.

Het is niet één grote olympische bubbel, maar een netwerk van kleinere bubbels, in verschillende 'zones' waar wedstrijden worden gehouden. De zones zijn verbonden door treinsporen en snelwegen. Treinwagons zijn bubbels, en zelfs de bussen rijden op speciaal gemarkeerde rijstroken.

Een weg met een aparte, olympische rijbaan. Een weg met een aparte, olympische rijbaan.

Dat betekent dus ook: weinig bewegingsvrijheid voor de atleten. Alles speelt zich af in hotels, trainingscomplexen of stadions. Toch ziet Carl Verheijen het niet somber in. "Zo'n olympisch dorp is groot, daarbinnen heb je alle vrijheid. Je kunt inderdaad niet even de stad in, maar mag wel bij andere sporten kijken." 

Daarnaast heeft NOCNSF gezorgd voor wat gezelligheid voor TeamNL. Behalve hun hotelkamer kunnen ze gebruikmaken van een gezamenlijke lounge. Met banken, zitzakken, spelletjes, koffie en een tv om naar sport te kunnen kijken. 

Spanning rond PCR-tests

Maar spannend blijft het wel. Want je zult maar positief testen. China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben wel op het laatste moment nog wat testmaatregelen versoepeld. Zo is de zogeheten CT-waarde bij de PCR-tests teruggebracht van 40 naar 35, wat betekent dat de tests wat minder gevoelig zijn. 

Met het terugbrengen van de CT-waarde naar de norm die in de meeste landen geldt, zouden de deelnemers die eerder al het coronavirus hebben doorgemaakt iets minder snel een positieve uitslag krijgen.

Gezondheidsmedewerkers in een hotel in het olympisch dorp. Gezondheidsmedewerkers in een hotel in het olympisch dorp.

Wie het wel overkomt, moet direct in isolatie in een quarantainehotel. En dat is de vrees van elke sporter: want een halfjaar geleden in Japan bleek dat hotel een soort gevangenis te zijn. Met slecht eten, dichtgetimmerde ramen en nauwelijks frisse lucht.

Maurits Hendriks: "Ik hoop dat het beter is dan Day Nice. Dat is ons verteld, dat het beter is. Iedereen heeft gezegd dat we lessen van Tokio geleerd hebben. Dat zegt ook het IOC, ook China, maar ik moet het nog zien. We hebben dat ook bij Tokio gevraagd, om daar van tevoren inzicht in te krijgen, hebben we niet gekregen. Er staat wel druk op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ookL

Chef de mission hoopt op 20 medailles bij Winterspelen

Volgens IOC-directeur Pierre Ducrey is er gewerkt aan de voorzieningen in de quarantaine-hotels. "Alle hotels hebben drie of vier sterren aan faciliteiten, er is diversiteit in de maaltijden en de mogelijkheid om te trainen of voor fitness", zegt hij. Daarnaast is er medisch personeel dat de gezondheid van de mensen in de gaten houdt en is er voor de nationale teams de mogelijkheid om spullen af te leveren bij de hotels.

Ook Carl Verheijen heeft er wel vertrouwen in. "Natuurlijk is het geen pretje. Maar er zijn onderhandelingen over geweest, en er zal meer ruimte zijn en mogelijkheden om te luchten. En blijf je positief testen, dan zullen ze na een dag of 10 toch kijken of je niet al terug naar Nederland kan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore