'Handhavers uitgeput'

Noodkreet over coronabeleid krijgt steun van 257 burgemeesters

24 januari 2022 13:49
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema Beeld © ANP

Inmiddels steunen 257 burgemeesters de noodkreet aan het kabinet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. Ze sluiten zich aan bij het opiniestuk dat burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda vorige week mede namens zo'n dertig collega's publiceerden in de Volkskrant.

Dat laat een woordvoerder van Halsema weten.

Ze schreven onder meer dat de ad-hocmaatregelen van de overheid een te grote wissel trekken op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen in het bestuur.

Uitputting van handhavers

Ze noemden het 'feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen'. Het leidt volgens de burgemeesters tot uitputting van de handhavers en een repressieve overheid die tegenover zijn eigen burgers komt te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT adviseert heropening horeca en cultuursector, wel nog met beperkingen

Morgen is er een nieuwe persconferentie, waarin naar verwachting versoepeling van de maatregelen wordt bekendgemaakt. Een deel van het kabinet en deskundigen onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel spreken vandaag over heropening van de horeca en de cultuur- en evenementensector tot 20.00 uur.

Ook wordt gekeken of er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig mag zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore