Slachtofferhulp is goed, en vaak gratis

Oproep voor fonds slachtoffers The Voice: 'Er moet iets gebeuren voor deze meisjes'

24 januari 2022 18:14 Aangepast: 24 januari 2022 19:44
Marco Borsato en Ali B Beeld © ANP

Er moet een onafhankelijk fonds komen voor de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. Zo kunnen ook zij zich laten vertegenwoordigen door een advocaat, zegt Janke Dekker van meldpunt Mores. Advocaat Richard Korver, die vaker slachtoffers bijstaat in zedenzaken, merkt dat steeds meer slachtoffers hier behoefte aan hebben.

Meerdere vrouwen hebben aangifte gedaan tegen Marco Borsato en Ali B vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als het tot een vervolging komt, hebben deze kapitaalkrachtige BN'ers geld voor 'de duurste advocaten'. "Deze meisjes kunnen zich dat niet permitteren", zegt Dekker van Mores. "Er moet iets gedaan worden zodat zij ook goed vertegenwoordigd worden en goed geholpen gaan worden."

Intimiderend

Juridisch adviseur Elizabeth Mol bij Slachtofferhulp Nederland kan begrijpen dat het intimiderend over kan komen: het opnemen tegen BN'ers met sloten aan geld. Alleen is dat niet nodig, zegt ze. "De juiste hulp voor slachtoffers is goed, en vaak ook gratis. Slachtoffers van zedenmisdrijven hoeven vaak niet bang te zijn om op te draaien voor de kosten." 

Op dit moment hebben slachtoffers van een zedenmisdrijf recht op een zogeheten pro-Deoadvocaat. "Als slachtoffers bij ons binnenkomen, wijzen wij hen daarop", zegt Mol. "Al in een eerder stadium kan een slachtoffer een beroep doen op een kosteloze advocaat, bijvoorbeeld bij het doen van aangifte, informeren over het opsporingsonderzoek, de rechtspositie van het slachtoffer en de mogelijkheden tot het verkrijgen van een schadevergoeding."

Staat betaalt advocaat

Advocaat Korver is gespecialiseerd in zedendelicten en voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZ). Hij vult aan: "Ook als na de rechtszaak wordt geoordeeld dat de verdachte niet schuldig is, betaalt de staat de advocaat van het slachtoffer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Voice-coaches strafbaar? Mogelijk wel, maar vervolging wordt moeilijk

Of er in het geval van The Voice sprake is van strafbare feiten, wordt nog onderzocht. Er liggen verschillende aangiftes bij de politie tegen oud-bandleider Jeroen Rietbergen, Marco Borsato en Ali B.

Genoeg bewijs?

Of de beschuldigde mannen vervolgd zullen worden, is nog de vraag. Uit onderzoek moet blijken of er genoeg bewijs is om tot vervolging over te gaan. Omdat het vermeende misbruik vaak in één-op-éénsituaties plaatsvond, is dat moeilijk.

In deze video legt advocate Diantha van Eijsden uit wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is:

Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Een slachtofferadvocaat kan onder meer bijstand verlenen bij het doen van aangifte of het slachtoffergesprek. Waar een officier van justitie onafhankelijk zijn werk doet, handelt een slachtofferadvocaat in de belangen van het slachtoffer, zegt advocaat Korver. "Als advocaat duid je het dossier en help je het slachtoffer. Daarnaast gaat de advocaat mee naar de rechtszaal en begeleidt het slachtoffer." Verder kan een advocaat de haalbaarheid van de zaak inschatten. 

Ondersteunt door Slachtofferhulp

Als een advocaat in de arm nemen nog een stap te ver is voor een slachtoffer, kan diegene ook juridisch ondersteund worden door Slachtofferhulp Nederland, zegt Mol. "Onze juristen kunnen dezelfde dingen als een slachtofferadvocaat, bijvoorbeeld een slachtoffer ondersteunen die aangifte wil doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de aantijgingen in BOOS tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen

Zelf hulp nodig?

Wil je met iemand praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan (anoniem) contact op met:

Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr 08.00 – 20.00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)

Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar. Chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore